Amerikanci o incidentu iznad Crnog mora: Snimak otkriva sve

Prvi direktni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini

16.03.2023. 21:53
  • Podijeli:
dron_avion - screenshot-64137cee24266.webp Foto: Screenshot/YouTube

Snimak sudara ruskog aviona i američkog drona nad Crnim morem prije dva dana pokazuje da je Rusija lagala o tome što se dogodilo, objavila je Bijela kuća.

Rušenje drona MQ-9 u utorak prvi je direktni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini, a dvije zemlje su se međusobno optuživale da je kriva upravo ona druga.

Na snimci se vidi kako ruski lovac Su-27 dolazi vrlo blizu drona i ispušta gorivo, manevar koji po američkim dužnosnicima dokazuje da mu je namjera bila oštetiti američku letjelicu.

Snimka prestaje nakon još jednog bliskog ruskog manevra koji je prema Pentagonu rezultirao sudarom avionom s dronom.

Snimak završava prizorom oštećenog propelera bespilotne letjelice za koji američka strana kaže da je posljedica sudara zbog kojeg je dron postao neupravljiv pa se srušio u more.

Rusija je negirala američke optužbe i tvrdi da dvije letjelice nisu došle u kontakt, nego je dron pao nakon oštrog manevriranja. Bijela kuća kaže da snimka demantira rusku verziju događaja.

"Snimka apsolutno razotkriva rusku laž o tome što se dogodilo ili o tome što oni kažu da se dogodilo. Kada pogledate video, prilično je jasno da je lovac udario naš dron", izjavio je novinarima glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()