Amerikanci: Na britanskom brodu koji su potopili Huti nalazi se 21.000 tona gnojiva

Sada brod predstavlja rizik

03.03.2024. 09:52
  • Podijeli:
huti reuters-65e3384faf0f1.webp Foto: Reuters

Britanski teretni brod koji je potonuo u Crvenom moru nakon raketnog napada jemenskih Huta predstavlja rizik za okoliš i pomorski promet, upozorilo je u nedjelju američko Bliskoistočno vojno zapovjedništvo (Centcom).

Teretni brod Rubymar pod zastavom Belizea, registriran u Ujedinjenom Kraljevstvu i kojim su upravljali Libanonci, potonuo je u subotu s teretom gnojiva nakon što su ga 19. februara pogodila dva projektila Huta.

Napad nije prouzrokovao žrtve među posadom. "Oko 21.000 tona gnojiva na bazi amonijaka, koje je brod prevozio, predstavlja rizik za okoliš u Crvenom moru. Potonuvši ispod površine, plovilo također predstavlja opasnost zbog mogućnosti sudara s drugim plovilima koja prolaze prometnim plovnim putovima ove pomorske rute", naveo je Centcom u priopćenju.

Brod je napušten nakon što su ga pogodile rakete dok je, prema agenciji za pomorsku sigurnost UKMTO, bio 65 kilometara od jemenske luke Moke na jugozapadu zemlje. Američka vojska ranije je objavila da je raketni napad značajno oštetio brod za rasuti teret i prouzročio naftnu mrlju dugu 29 km.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()