Amerika priprema novi paket vojne pomoći za Ukrajinu

Ovo je prvi takav potez unazad nekoliko mjeseci, dok su dodatna sredstva za Kijev blokirana u Kongresu zbog republikanskih čelnika

12.03.2024. 18:35
  • Podijeli:
Volodymyr Zelenskyy i Joe Biden Tanjug:AP Photo:Susan Walsh-64aec5b793c7f.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Amerika priprema novi vojni paket pomoći Ukrajini u vrijednosti do čak 400 miliona dolara, rekla su danas dvojica anonimnih dužnosnika agenciji Reuters, dodajući da se objava očekuje kasnije tokom dana.

Ovo je prvi takav potez unazad nekoliko mjeseci, dok su dodatna sredstva za Kijev blokirana u Kongresu zbog republikanskih čelnika.

Jedan od izvora je rekao da financiranje novog paketa vojne pomoći proizlazi iz kredita refundiranih Pentagonu za najnovije kupovine.

Predsjednik Joe Biden podržava Ukrajinu od početka ruske invazije u februaru 2022., dok njegov najizgledniji suparnik na predsjedničkim izborima u studenome, Donald Trump, ima više izolacionističko stajalište.

Zastupnički dom je pod pritiskom da odobri paket pomoći za Ukrajinu, Izrael i Indo-Pacifik u vrijednosti od 95 milijardi dolara. I dok je Senat dao zeleno svijetlo, predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson opire se da taj prijedlog zakona stavi na glasanje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()