Američki šef diplomatije Antony Blinken kreće na evropsku turneju

Blinken će ponajprije doći na aerodrom Incirlik na jugoistoku Turske

16.02.2023. 13:58
  • Podijeli:
antony-blinken-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Američki šef diplomatije Antony Blinken otputovat će u nedjelju u Tursku, koja je kao i susjedna Sirija pogođena katastrofalnim zemljotresima, kako bi se osvjedočio o humanitarnim naporima da se pomogne stradalom stanovništvu, najavio je State Department.

Blinken će ponajprije doći na aerodrom Incirlik na jugoistoku Turske odakle se otprema dio humanitarne pomoći za stanovništvo u zonama koje su pogodili razorni zemljotresi, a zatim će u Ankari razgovarati s turskim dužnosnicima u nedjelju i ponedjeljak, navodi se.

Blinken će početi europsku turneju sutra u Njemačkoj, a u petak i subotu sudjelovat će na konferenciji o sigurnosti u Minhenu koja će uglavnom biti posvećena podršci Ukrajini suočenoj s ruskom agresijom te rivalstvu dvije supersile Sjedinjenim Državama i Kini. Turneju će Blinken završiti u Atini u Grčkoj u ponedjeljak i utorak.

SAD je poslao oko 200 ljudi za potrage i spašavanja u Tursku i deblokirao prvi dio od 85 miliona dolara humanitarne pomoći, a poslao je i helikoptere Black Hawk i Chinook za prijevoz opreme.

Pomoć Siriji odvija se preko lokalnih partnera jer Sjedinjene Države odbijaju svaki kontakt sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom. Blinkenova posjeta Turskoj bila je planirana prije zemljotresa 6. februara.

U Minhen će američki ambasadori doći u jakom sastavu jer uz Blinkena stižu i potpredsjednica Kamala Harris i ministar odbrane Lloyd Austin. Tradicionalna konferencija o sigurnosti održat će samo nekoliko dana do prve godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara.

Američki predsjednik Joe Biden boravit će u Poljskoj od 20. do 22. februara. Napeti odnosi SAD i Kine dodatno su se zaoštrili preletom kineskog balona preko američkog zračnog prostora te bi baloni mogli zauzeti dobar dio razgovora u Minhenu, gdje stiže i visoki kineski diplomata Wang Li i moguć je njegov sastanak s Blinkenom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()