Američki obavještajci: Ukrajinci stoje iza napada dronovima na Kremlj

Samo jedna u nizu akcija koje su uznemirile administraciju Joea Bidena

25.05.2023. 07:51
  • Podijeli:
kremlj_moskva reuters-645397356fa3b.webp Foto: Reuters

Američki dužnosnici vjeruju kako je napad dronovima na Kremlj ranije ovog mjeseca izvela jedna od ukrajinskih specijalnih vojnih ili obavještajnih jedinica, piše New York Times.

Radilo se o samo jednoj u nizu tajnih akcija protiv ruskih ciljeva koje su uznemirile Bidenovu administraciju.

Američke obavještajne agencije ne znaju koja je jedinica izvela napad i jesu li predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ili njegovi najviši dužnosnici bili svjesni operacije.

Dio američkih dužnosnika smatra kako Zelenski nije znao da će napad biti izveden.

Agencije su do svoje preliminarne procjene došle djelomično putem presretnutih komunikacija u kojima su ruski dužnosnici okrivljavali Ukrajinu i drugih komunikacija u kojima su ukrajinski dužnosnici rekli da vjeruju kako je njihova zemlja odgovorna za napad koji se dogodio 3. maja.

Američki dužnosnici dodaju da ne vjeruju da je ukrajinska vlada direktno odobrila napad dronovima na Kremlj, ali to je zato što obavještajne agencije još nemaju konkretne dokaze koji bi identificirali koji su vladini dužnosnici, ukrajinske jedinice ili operativci bili uključeni.

Čini se da je napad bio dio niza operacija koje su u Sjedinjenim Državama, najvećem dobavljaču vojne opreme Ukrajine, izazvale nelagodu. Bidenova administracija zabrinuta je zbog rizika da će Rusija okriviti američke dužnosnike i uzvratiti širenjem rata izvan Ukrajine. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()