Američki ministar odbrane ima rak prostate

Ljekari su izjavi naveli da je rak otkriven početkom decembra

09.01.2024. 21:07
  • Podijeli:
Lloyd Austin  reuters-659da66255e3a.webp Foto: Reuters

Američki ministar odbrane Lloyd Austin patio je od infekcije mokraćnog sistema nakon operacije zbog liječenja raka prostate, priopćili su ljekari. Naglasili su kako je rak rano otkriven i da je "prognoza odlična", prenosi BBC.

Ljekari su izjavi naveli da je rak otkriven početkom decembra. Austin je 22. decembra podvrgnut "minimalno invazivnom hirurškom zahvatu" koji se zove prostatektomija za liječenje raka. "Bio je pod općom anestezijom tokom ovog zahvata. Ministar Austin bez problema se oporavio od operacije i vratio se kući sljedećeg jutra", istaknuli su doktori.

Prethodno je bilo nejasno je li Austin bio pod anestezijom tokom zahvata, što Pentagon prethodno nije otkrio niti je o tome upozorio Bijelu kuću.

70-godišnji Austin suočio se s kritikama nakon što je otkriveno da su visoki odbrambeni dužnosnici i Bijela kuća saznali za njegov posjet bolnici tek tri dana kasnije. Prihvatio je odgovornost za nedostatak komunikacije i ispričao se što nije "osigurao da javnost bude primjereno informisana".

"Obavezujem se da ću biti bolji", poručio je u priopćenju. Ministar odbrane nalazi se odmah ispod predsjednika u lancu zapovijedanja američke vojske. Njegove dužnosti zahtijevaju da bude dostupan u svakom trenutku odgovoriti na bilo koju vrstu krize nacionalne sigurnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()