Američki ministar odbrane: Gaza doživljava humanitarnu katastrofu

Moralni imperativ zaštititi civile

26.03.2024. 20:44
  • Podijeli:
g7_gaza_anadolija -65d0f080e4f86.webp Foto: Anadolija

Američki ministar odbrane Lloyd Austin danas je rekao kako je moralni i strateški imperativ zaštititi živote palestinskih civila u Pojasu Gaze te da je humanitarna katastrofa koja se tamo odvija sve gora.

Austin je govorio na početku susreta s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom u Pentagonu, u vrijeme najhladnijih odnosa između američkog predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

„Danas je u Gazi broj stradalih civila previsok, a količina humanitarne pomoći premala”, rekao je Austin, sjedeći preko puta Gallanta.

„Gaza doživljava humanitarnu katastrofu, a situacija se čak i pogoršava”, nastavio je američki ministar.

U izraelskim napadima na palestinsku enklavu dosad je poginulo više od 32 hiljade Palestinaca, tvrde tamošnje vlasti.

Ekstremne nestašice hrane dovele su 2.4 miliona ljudi u opasnost od gladi.  

„Potrebno nam je trenutno povećanje pomoći kako bi izbjegli glad”, poručio je Austin.

Razgovor Austina i Gallanta dogodio se nakon što je Netanyahu jučer otkazao posjetu Washingtonu njegovih pomoćnika koji su trebali s američkim kolegama razgovarati o alternativama njihovim vojnim operacijama.

Izrael je ljut jer je SAD, koji ima pravo veta u Vijeću sigurnosti, ostao suzdržan pri glasanju o rezoluciji kojom se pozvalo na „trenutni” prekid sukoba u Gazi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()