Američki borbeni avion oborio tursku bespilotnu letjelicu

Do rušenja je navodno došlo nakon što je Turcima višekratno ponovljena poruka da se drže podalje od američkih kopnenih trupa u blizini Al Hasakaha

05.10.2023. 21:20
  • Podijeli:
Orao J-22_borbeni avion_lovac bombarder_RViPVO Vojske Srbije_Foto Tanjug_Vojska Srbije-65019af8b7402.webp Foto: Tanjug / Vojska Srbije

Američki borbeni zrakoplov F-16 oborio je tursku bespilotnu letjelicu koja je letjela iznad baze u sjeveroistočnoj Siriji, gdje su smještene američke snage, potvrdili su američki dužnosnici, javlja CBS.

Do rušenja je navodno došlo nakon što je Turcima višekratno ponovljena poruka da se drže podalje od američkih kopnenih trupa u blizini Al Hasakaha.

Vjeruje se da je ovo prvi put da su Sjedinjene Države oborile dron iz Turske, koja je članica NATO-a. “Dron je bio naoružan projektilima zrak-zemlja i smatralo ga se prijetnjom američkim vojnicima i Sirijskim demokratskim snagama u bazi Tal Baydar”, kazao je anonimni izvor za Politico.

U Siriji blizu 900 američkih vojnika
Prema prvim informacijama, Amerikanci su oborili Bayraktar TB2, bespilotnu letjelicu turske obrambene tvrtke Baykar. Američko obaranje bespilotne letjelice NATO saveznice moglo bi eskalirati napetosti između Washingtona i Ankare.

Inače, Sjedinjene Države imaju blizu 900 vojnika u Siriji, koji su primarno usredotočeni na lov na teroriste ISIS-a. State Department je zasad odbio dati komentar o obaranju, prenosi Index.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()