Američka vojska poslala humanitarni brod u Gazu, uspostavit će i privremenu luku

General Frank S. Besson napustio je zajedničku bazu Langley-Eustis u Virginiji "manje od 36 sati nakon što je predsjednik Joe Biden najavio da će SAD pružiti humanitarnu pomoć Gazi morem

10.03.2024. 09:17
  • Podijeli:
hrana gaza reuters-65e41d9063492.webp Foto: Reuters

Američka vojska poslala je brod za slanje humanitarne pomoći u Gazu, saopštila je u nedjelju Centralna komanda (CENTCOM).

General Frank S. Besson napustio je zajedničku bazu Langley-Eustis u Virginiji "manje od 36 sati nakon što je predsjednik Joe Biden najavio da će SAD pružiti humanitarnu pomoć Gazi morem, navodi se u saopćenju.

Brod za logističku podršku nosi prvu opremu za uspostavljanje privremenog pristaništa za isporuku vitalnih humanitarnih zaliha.
Gaza nema lučku infrastrukturu, a Sjedinjene Amerčke Države u početku planiraju koristiti Kipar, koji nudi proces pregleda tereta koji će uključivati ​​izraelske zvaničnike, uklanjajući potrebu za sigurnosnim provjerama u Gazi.

Gaza je pod blokadom izraelske mornarice od 2007. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad enklavom. Od tada je bilo nekoliko direktnih dolazaka morem.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()