Alpinista stradao na Mont Everestu: Peta žrtva od početka sezone

„Planinar je stradao rano danas, pokušavamo da dobijemo više detalja“, rekao je za France press Jubaradž Kativada, zvaničnik odelenja za turizam

17.05.2023. 18:52
  • Podijeli:
monteverest_planina-63bd39c98477c.webp Foto: Pixabay

Moldavski alpinista stradao je rano jutros na Mont Everestu, što je peta žrtva od početka ovogodišnje sezone planinarenja na najvišem vrhu svijeta.

„Planinar je stradao rano danas, pokušavamo da dobijemo više detalja“, rekao je za France press Jubaradž Kativada, zvaničnik odelenja za turizam.

Sezona uspona na najviši vrh počela je ove godine tragično, smrću trojice nepalskih planinara u aprilu i jednog Amerikanca početkom maja. U Nepalu se nalazi osam od deset najviših vrhova svijeta, od kojih je Mont Everest najviši (8.849 metara), a prima stotine alpinista svake sezone kada su temperature blaže i vjetrovi slabiji.

Danas je nepalski alpinista Kami Rita Šerpa (53) osvojio vrh 27. put, i time oborio sopstveni rekord najvećeg broja uspona najviše planine na svijetu, objavio je organizator njegove ekspedicije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()