Aktivisti protiv klimatskih promjena lijepe se za puteve u Berlinu

Prema navodima berlinske policije, do 500 policajaca biće na ulicama u gradu cijeli dan

24.04.2023. 09:37
  • Podijeli:
aktivisti_berlin-6446312e969ab.webp Foto: Tanjug

Aktivisti grupe ''Posljednja generacija'' (Last Generation) pokušali su danas da zaustave saobraćaj u Berlinu tako što su se lijepili na ulice u cijelom gradu.

Pored ljepljenja djelova tijela za puteve, članovi te grupe koji se bore protiv klimatskih promjena, najavili su da će danas blokirati saobraćaj u Berlinu tako što će vrlo sporo marširati kroz grad, prenosi Rojters.

Iz grupe je prošle nedelje saopšteno da će njeni članovi pojačati svoje akcije u narednim danima i pokušati da ''mirno dovedu grad u zastoj''.

''Nećemo više prihvatati da vlada nema plan da zaustavi uništavanje naših života. Pobunili smo se protiv toga'', navodi se u saopštenju Posljednje generacije.

Prema navodima berlinske policije, do 500 policajaca biće na ulicama u gradu cijeli dan, kako bi spriječili blokade ili ih brzo okončali.

Tokom prošle godine, članovi Posljednje generacije više puta su se, u pokušaju da izvrše pritisak na vlasti da preduzmu drastičnije mjere protiv klimatskih promjena, lijepili za puteve i tako izazivali bes vozača, dok su ih pojedini konzervativni političari optuživali za ekstremizam.

Posljednja generacija želi da Njemačka prestane da koristi sva fosilna goriva do 2030. godine i da preduzme kratkoročne mjere protiv klimatskih promjena, uključujući nametanje opšteg ograničenja brzine od 100 kilometara na sat na autoputevima kao način smanjenja emisije ugljen-dioksida.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()