Aktivisti okrenuli leđa prilikom govora američke predstavnice u Vijeću za ljudska prava UN-a

Oko 140 aktivista iz mnogih grupa otputovalo je u Ženevu na prvu takvu reviziju poštivanja sporazuma u SAD u posljednjih devet godina

20.10.2023. 14:00
  • Podijeli:
Tan2023-09-1815401622_1 skupština ujedinjene nacije AP PhotoRichard Drew-6508ad7993614.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Nekoliko desetina američkih aktivista koji se zalažu za prava LGBTQ zajednice, autohtona i reproduktivna prava i koji vode kampanju protiv diskriminacije okrenuli su jučer leđa tokom izlaganja američke predstavnice u Vijeću za ljudska prava UN-a u tihom protestu protiv, kako tvrde, nedovoljnog odgovora američke vlade na njihove zabrinutosti za ljudska prava, javlja Associated Press (AP).

Demonstranti, koji su došli iz različitih mjesta poput Guama, Portorika, Havaja i šire, predvodili su demonstracije pred nezavisnim Vijeću za ljudska prava dok je američka ambasadorica Michele Taylor završavala dvodnevno saslušanje o Sjedinjenim Državama. Bio je to dio redovne revizije ljudskih prava za sve zemlje članice UN-a u vijeću.

Šest drugih zemalja, uključujući Haiti, Iran i Venecuelu, također je održalo javne sjednice ove jeseni u Ženevi kako bi se procijenilo koliko se zemlje pridržavaju svojih obaveza prema Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, jednom od samo nekoliko međunarodnih ugovora o ljudskim pravima koje su Sjedinjene Države ratificirale.

Protest je uslijedio kada je Taylor rekla da je posvećenost SAD sporazumu “moralni imperativ u samom srcu naše demokratije” i da njena zemlja “vodi svojim primjerom kroz transparentnost, otvorenost i skroman pristup vlastitim izazovima ljudskih prava”.

“Čuli ste u protekla dva dana o mnogim konkretnim načinima na koje ispunjavamo svoje obaveze prema konvenciji, a čuli ste i naše obećanje da ćemo učiniti više”, rekla je Taylor, američki ambasador u Vijeću za ljudska prava.

“Svjesna sam da su teme koje se postavljaju često bolne za sve nas da o njima razgovaramo”, rekla je.

Jamil Dakwar, direktor programa za ljudska prava u Američkoj uniji za građanske slobode, rekao je da je američka delegacija “odlučila da se drži skriptiranih, općih i često besmislenih odgovora” na pitanja iz vijeću.

“Ponekad se činilo da bi odgovori koje je generirala umjetna inteligencija bili kvalitativniji”, rekao je.

Andrea Guerrero, izvršna direktorica grupe Alliance San Diego, rekla je da su odgovori SAD-a bili “duboko razočaravajući” i da se sastoje od jednostavnog ponavljanja, odbrane i opravdavanja standarda upotrebe sile od strane američke policije.

“Iz tog razloga smo izašli iz američkih konsultacija (s civilnim društvom) prije dva dana, a protestirali smo danas“, rekla je Guerrero, čija je grupa započela kampanju “Počni dostojanstveno” u jugozapadnim državama kako bi osudila zlostavljanje i diskriminaciju od strane organa za sprovođenje zakona i nekažnjivost.

Oko 140 aktivista iz mnogih grupa otputovalo je u Ženevu na prvu takvu reviziju poštivanja sporazuma u SAD u posljednjih devet godina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()