Abbas kaže da u narednim danima očekuju napad na Rafah: "Jedna država to može spriječiti"

Obraćajući se posebnom sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Rijadu, Abbas je rekao da se "cijela Gaza" nagurala u grad na egipatskoj granici, koji je bio pod prijetnjom izraelske invazije mjesecima

28.04.2024. 14:51
  • Podijeli:
mahmoud-abbas-palestinski-predsjednik-reuters.jpg Foto: Reuters

Mahmoud Abbas, predsjednik Palestinske samouprave, rekao je u Rijadu da samo jedna država može zaustaviti Izrael u napadu na pogranični grad Rafah u Gazi, dodajući da očekuje napad sljedećih dana.

Obraćajući se posebnom sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Rijadu, Abbas je rekao da se "cijela Gaza" nagurala u grad na egipatskoj granici, koji je bio pod prijetnjom izraelske invazije mjesecima.

"Mali udar je sve što je potrebno da se svi natjeraju da napuste Palestinu", rekao je, upozoravajući da očekuje da će Izrael napasti Rafah "u roku od nekoliko dana".

Kazao je kako samo jedna država to može spriječiti

"Posebno pozivamo Sjedinjene Američke Države da zatraže od Izraela da obustavi vatru, jer je SAD jedina zemlja koja može spriječiti Izrael da počini ovaj zločin. Izraelu treba neko ko će ga natjerati da prestane, uvjeriti Izrael da je to neprihvatljivo, a jedina zemlja na svijetu koja to može učiniti i koju smatramo odgovornom su Sjedinjene Američke Države", kazao je Abbas.

Očekuje se da će Gaza dominirati razgovorima WEF-a u Rijadu, gdje će se Abbas sastati s regionalnim čelnicima na marginama posebnog sastanka.

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji je nekoliko puta posjetio regiju od oktobra, također će biti u Rijadu na razgovorima.

SAD su saopćile da nisu dale odobrenje za izraelsku invaziju na Rafah, uprkos tvrdnjama izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da je određen datum za napad.

Prošle sedmice izraelski mediji izvijestili da će napad vjerojatno započeti u nadolazećim danima usred preraspodjele rezervnih snaga u enklavu, gdje je od oktobra ubijeno više od 34.400 ljudi.

Abbas je rekao dok je osuđivao napad na Izrael 7. oktobra da su Palestinci kolektivno kažnjeni za napad Hamasa.

"Izrael je iskoristio taj napad da nesrazmjerno uzvrati protiv naroda Gaze pod izgovorom da se želi osvetiti Hamasu. Ali zapravo, ono što radi je osveta palestinskom narodu kao cjelini", kazao je Abbas.

Narodno protivljenje podršci Washingtona Izraelu proširilo se na kampuse u SAD -u posljednjih sedmica, sa studentima koji zahtijevaju od vlade i univerzitetskih institucija da prekinu veze s Izraelom.

Kampovi solidarnosti u Gazi u američkim kampusima inspirirali su slične pokrete u Evropi i nedavno u Kanadi, gdje su studenti na Univerzitetu McGill u Montrealu postavili šatore u subotu poslijepodne.

Demonstranti su održani i ispred večere dopisnika Bijele kuće u Washingtonu u subotu navečer zbog kontinuirane podrške predsjednika Joea Bidena Izraelu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()