Stigla reakcija iz Brisela nakon odluke Schmidta

Opsežna međunarodna supervizija nekompatibilna je sa EU budućnosti BiH

26.03.2024. 21:37
  • Podijeli:
brisel eu bih reuters-654b989acd656.webp Foto: Reuters

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, a kojeg ne priznaju u RS, donio odluku kojom nameće tehničke izmjene izbornog zakonodavstva u BiH, iz Brisela je stigla poruka kako se reforme očekuju od lokalnih vlasti, i da se izvršne ovlasti visokog predstavnika trebaju koristiti "samo kao posljednja mjera", te kako je opsežna međunarodna supervizija "nekompatibilna s europskom budućnosti BiH".

“EU je izrazila snažnu sklonost tome da Parlament BiH preuzme svoju odgovornost i usvoji ove reforme, kao što su se lideri državne koalicije obavezali da će učiniti na vrijeme za provedbu tokom općinskih izbora u oktobru“, saopšteno je iz ureda Visokog predstavnika EU za vanjsku politiku.

Ističe se kako Europska unija očekuje da vlasti Bosne i Hercegovine provedu potrebne reforme koje će osigurati provedbu izbora “u skladu s europskim standardima provedbom preporuka OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, te osigurati transparentnost financiranja političkih stranaka”.

O korištenju Bonskih ovlasti visokog predstavnika te međunarodnom prisustvu izrečen je slijedeći stav:

“EU podsjeća da se njegove izvršne ovlasti trebaju koristiti samo kao posljednja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji. EU ističe da je opsežna međunarodna supervizija nekompatibilna s europskom budućnosti BiH i očekuje od svih sudionika odgovorno ponašanje i suzdržanost u narednom razdoblju“.

Na kraju saopštenja se navodi da će, nakon odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, EU nastaviti raditi s vlastima BiH na napredovanju na europskom putu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()