Stigao pješke: Počelo suđenje Abdulahu Skaki

Iznijet će se više od 600 dokaza

31.01.2024. 12:57
  • Podijeli:
abdulah skaka una 2-65ba350a7dbd7.webp Foto: UNA

Na Općinskom sudu u Sarajevu počelo je suđenje bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki, a prema predviđenom planu zakazan je glavni pretres u slučaju.

Inače, prvi čovjek glavnog grada BiH na suđenje je danas stigao pješke.

Kao što je ranije i najavljeno, Tužilaštvo KS će na današnjem pretresu iznijeti uvodne riječi i pročitati optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika.

Skaka je optužen zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti ga da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata optuženi imenovao za svoje savjetnike.

Osim toga, optužen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada Sarajeva.

On je uz pomoć optužene Amele Kolovrat bivše pomoćnice za finansije i budžet grada, koja je pripremala određene akte i propustila reagirati kada je gradska služba za finansije utvrdila nepravilnosti, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama "MTBA" iz Mostara, "BIMA“ i "Bedem“, tačnije, njihovim predsjednicima Džaneli Kacili, Farisu Foči i Hasanu Mrkonji.

Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac i to u iznosu od 48.000 KM.

Optužen je i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio.

Također, novac iz budžeta koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo gdje se nalazi i njegova vikendica.

Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki vezanih za dovođenje projekta bolida Formule E. Optuženi Skaka je počinjenjem navedenih krivičnih djela pričinio štetu budžetu Grada Sarajevo u ukupnom iznosu od 116.000 KM.

Tokom glavnog pretresa saslušat će se 81 svjedok kao i osam vještaka iz brojnih oblasti. Predloženo je i više od 600 materijalnih dokaza.

Pored Skake, optuženi su i Amela Kolovrat, Džanela Kacila, Faris Fočo i Hasan Mrkonja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()