Stav BiH jasan: Trgovska gora neadekvatna lokacija za odlaganje radioaktvinog otpada

Iz Hrvatske bar zasad ne odustaju

05.03.2024. 21:08
  • Podijeli:

Rezultati prvog seta istraživanja na području Novog Grada, preduzeti radi definisanja uticaja skladištenja radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora u Hrvatskoj, pokazuju nivo prirodne radioaktivnosti, istaknuto je u Banjaluci na predstavljanju istraživanja. Slijede i ostala ispitivanja, kojima je cilj - argumentima spriječiti namjeru Hrvatske da odlaže otpad na Trgovskoj gori.

Trgovska gora je neadektvna lokacija za odlaganje radioaktvinog otpada i na tom je lokalitetu pristuna prirodna radioaktivnost, pokazala su prva preliminarna istraživanja.

"Prvi podaci, ono što nama ukazuju, čitajući i neke studije kolega iz Hrvatske, oni su posmatrali neke karbonske naslage koje izgrađuju taj teren oko Novog Grada i Čerkezovca, spadaju u neke hidrogeološe izolatore, odnosno da ne propuštaju podzemnu vodu, a pretpostavka je da u slučaju nečega sva ta materija će se transportovati kroz te podzemne vode. Preliminarna naša istraživanja govore da mi imamo određena procjeđivanja", kazao je Cvjetko Sandić, zamjenik direktora Geološkog zavoda Republike Srpske.

"Ovi rezultati nam mogu pomoći u slučaju najgoreg scenarija da to skladište bude zaista na toj lokaciji jer uspostvaljanjem jednog strateškog monitoringa životne sredine prije nego što se on pusti u funkciju, dobićemo nešto što se zove snimak nultog stanja životne sredine u Novom Gradu", izjavila je Jelena Marinković iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ako je vjerovati predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću, do odlaganja otpada neće doći...bar, ne uskoro.

"Neće do 2028. godine biti ništa. Već smo dogovorili sa Slovenijom da sve ostaje kako je i sada", poručio je Plenković.

U to ne vjeruje  ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik.

"Uputili smo zvaničan dopis Vladi Hrvatske, preko Savjeta ministara, da nam zvanično potvrde taj stav Plenkovića, moram da kažem da još uvijek nismo dobili odgovor", kratko je prokomentarisao Vipotnik.

Ovakve političke poruke ne smiju dovesti do toga da se opustimo i uspavamo, upozorio je prvi čovjek Novog Grada, Miroslav Drljača. Kaže, da istraživanja moraju biti u funkciji interesa BIH.

"Ono što se može vidjeti iz ovih preliminarnih rezultata da prethodna istraživanja, ni u SFRJ, nisu postojala, da nema geološke preciznosti i da se praktično radi o istraživanjima koja počinju praktično od početka, što potvrđuje da je Hrvatska izabrala tu lokaciju ne zato što ona odgovara određenim kriterijumima, već što najmanje smeta stanovnicima Hrvatske", kazao je Drljača.

Zato će BiH argumentima i činjenicama nastojati da natjera Hrvatsku da odustane od svoje namjere, a pored terenskih u planu su i načuna istraživanja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()