Smanjio se izvoz iz BiH u ovoj godini

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 60,9 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 8 milijardi i 112 miliona KM, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine

21.10.2023. 21:47
  • Podijeli:
izvoz-bih-anadolija.jpg

U prvih devet mjeseci ove godine izvoz iz Bosne i Hercegovine je iznosio 12 milijardi i 655 miliona KM, što je za 6,4 posto manje nego u istom razdoblju 2022. godine.

Istovremeno je uvoz iznosio 20 milijardi i 767 milijuna KM, što je za 1,9 posto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 60,9 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 8 milijardi i 112 miliona KM, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 2 milijarde i 358 miliona KM, što je za 5,4 posto manje nego u istom razdoblju 2022. godine, dok je uvoz iznosio 2 milijarde i 438 miliona KM (pad od 6 posto). Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 96,7 posto.

Izvoz u zemlje EU je iznosio 9 milijardi i 311 miliona KM, što je za 6,8 posto manje nego u istom periodu 2022. godine, dok je uvoz iznosio 12 milijardi i 172 milijuna KM (rast od 2 posto). Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 76,5 posto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()