Slovenci spašavaju most Počitelj, Kinezima nova kazna

Prije četiri mjeseca uočene pukotine, ali se uskoro očekuje njihovo uklanjanje

01.01.2024. 11:11
  • Podijeli:
autoput_Pocitelj_Zvirovići_foto_FB_Autoceste FBiH-63fb06a5a19ab.webp Foto: Facebook/Autoceste FBiH

Grandiozni most Počitelj, ali i cijela dionica autoceste na Koridoru 5C Počitelj – Zvirovići bit će puštena u promet prije ljetne sezone, potvrđeno je iz Javnog preduzeća “Autoceste FBiH”.

Iako na jednom od spojeva mosta Počitelj, tačnije između stubova S3 i S4, visine od 92 i 91 metra, gdje su prije četiri mjeseca uočene pukotine, i dalje stoji krletka, ipak, uskoro se očekuje otklanjanje spornih nedostataka.

“Autoceste FBiH” su odmah, zajedno s izvođačem i nadzorom radova, pristupile rješavanju problema, a u međuvremenu su angažirale i slovensku projektantsku kuću “Ponting”, koja je dostavila tehničko rješenje.

– To rješenje je poslano na saglasnost kreditoru izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići, odnosno Evropskoj investicijskoj banci (EIB). Upravo rješenje te projektantske kuće je bilo jedino koje garantira da će most Počitelj, nakon završenih radova, biti u potpunosti tehnički ispravan. Nepravilnost koja je nastala na mostu je greška izvođača, tako da će i troškove otklanjanja nepravilnosti snositi izvođač radova – kazali su za Avaz iz “Autocesta FBiH”.

Također, naglasili su da radovi na otklanjanju nedostataka koji će se izvoditi u narednom periodu na osnovu dostavljenih tehničkih rješenja ne iziskuju duži period.

– Osim ovih radova otklanjanja nedostataka, za čiji se početak čeka saglasnost kreditora, trenutno se izvode i završni radovi za potrebe odvodnje, kolovozne konstrukcije, betonske i sigurnosne ograde, kao i za postavljanje dilatacionih naprava te ugradnje vertikalne i horizontalne signalizacije – kazali su.

Napomenuli su da će JP „Autoceste FBiH“, nakon tehničkog prijema, preuzeti projekt s isključivo ispravno i kvalitetno izvedenim radovima, u skladu sa svim pravilima struke.

Izvođač radova na mostu Počitelj je azerbejdžansko-kineski konzorcij “Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited” i “Powerchina Roadbridge Group”.

Zbog kašnjenja sa završetkom mosta u JP “Autoceste FBiH” su, podsjetimo, pokrenuli proceduru naplate penala. Most Počitelj ima šest stubova i dva upornjaka. Visina mu je blizu 100 metara, a dužina mosta je skoro kilometar. Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()