Sebija Izetbegović zvanično ostala bez doktorata. Odluka objavljena u Službenom listu KS

Potpisao rektor UNSA

14.12.2023. 16:30
  • Podijeli:
sebija izetbegovic armin durgut pixsell-6571f943765e6.webp Foto: Armin Durgut / Pixsell

Doktorat Sebije Izetbegović, bivše direktorice KCUS-a, zvanično je poništen od strane Univerziteta u Sarajevu.

Ova odluka zvanično je stupila na snagu objavom u Službenim novinama KS.

"Poništava se upis u Matičnu knjigu koja se vodi kod Univerziteta u Sarajevu od 1990-2008. godine od broja 1481-2276, i to upis pod rednim brojem 1890 na ime Izetbegović (Islam) Sebija, koja je dana 11. 06. 2000. godine odbranila doktorsku disertaciju pod naslovom 'Operativna histeroskopija u liječenju intrauterinih nenormalnosti kao faktora bračne neplodnosti' i time stekla naučni stepen doktora medicinskih nauka, iz razloga što imenovana nije ispunila sve ispitne obaveze na postdiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme sticanja diplome doktora nauka, odnosno nije ispunila propisane uslove za prijavu doktorske disertacije i sticanje naučnog stepena - doktor nauka", navodi se u odluci koja je objavljena.

Dalje se ističe da odluka stupa na snagu ovom objavom, a sve je potpisao rektor UNSA Rifat Škrijelj.

Izetbegović je ranije ostala bez zvanja magistra, jer je UNSA utvrdio nije polagala ispite iz postdiplomskog niti je ikad pronađena njena diploma, a ona je nije htjela (mogla) dostaviti.

Nakon toga je posljedično ostala i bez zvanja profesora pa je izgubila poslao na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Sve to bio je razlog da je novi Upravno odbor KCUS-a smijeno s pozicije direktora jer ne ispunjava uvjete.

Izetbegović je već pokrenula tužbe protiv UNSA, a najavila je i krivične prijave zbog 'nelegalne' smjene sa čela KCUS-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()