Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u BiH

Izražen interes za unapređenje saradnje

23.04.2024. 12:55
  • Podijeli:
Zarubežnjeft facebook 23-66275dcde4715.webp Foto: Facebook

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim.

Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje.

Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u Republici Srpskoj, posebno kada je riječ o gasifikaciji, širenju prodajne mreže i ulaganju u različite manje i veće projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, naročito solarne energije.

Svoju poslovnu aktivnost će zasnivati u skladu sa uslovima i kretanjima na tržištu, a tome će biti prilagođene i dalje investicione aktivnosti.

Ministar Đokić je rekao da poslovanje Zarubežnjeft-a značajno doprinosi razvoju Republike Srpske u oblasti energetike i da će institucije pružiti svu raspoloživu podršku razvojnim projektima ove kompanije.

Ruska kompanija Zarubežnjeft od 2007. godine uspješno posluje u Republici Srpskoj, kada je privatizovala preduzeća naftne industrije Republike Srpske. Ona sada posluju pod zaštitinim znakom Nestro, u čijem sastavu su kompanije Optima grupa Banjaluka, Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i Nestro petrol Banjaluka.

Ruski investitor je, zahvaljujući efikasnom i profitabilnom radu poslovnih objekata u okviru grupacije, u budžet i vanbudžetske fondove BiH od početka realizacije projekta uplatio oko 6 mlrd KM. U preduzećima u okviru grupacije zaposleno je preko hiljadu radnika, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva RS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()