Rusija zatražila sastanak Savjeta bezbjednosti UN-a

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da Moskva suspenduje učešće u Sporazumu za izvoz žitarica nakon terorističkog napada na brodove Crnomorske flote i civilna plovila u Sevastopoljskom zalivu

29.10.2022. 20:18
  • Podijeli:
un-Ujedinjene nacije_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Rusija je zatražila da u ponedjeljak, 31. oktobra bude održan sastanak Savjeta bezbjednosti UN radi razgovora o ukrajinskom napadu dronovima na brodove i infrastrukturu ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, rekao je zamjenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski.

"Osim toga što smo poslali zvanično obavještenje generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, tražimo i održavanje sastanka Savjeta bezbjednosti UN 31. oktobra radi razgovora o ukrajinskom napadu zbog kojeg smo suspendovali naše učešće u Sporazumu o izvozu žitarica", napisao je Poljanski na "Tviteru".

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da Moskva suspenduje učešće u Sporazumu za izvoz žitarica nakon terorističkog napada na brodove Crnomorske flote i civilna plovila u Sevastopoljskom zalivu.

Sevastopolj se danas našao na udaru masovnog napada dronovima ukrajinskih snaga.

Nešto ranije je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao da su brodovi Crnomorske flote i protivazdušna odbrana odbili napad dronovima u vodama Sevastopoljskog zaliva.

Prema podacima Ministarstva odbrane, napad su izvršili pripadnici ukrajinskog Specijalnog centra za pomorske operacije na čijem su čelu britanski specijalci stacionirani u gradu Očakivu u regionu Mikolajev.

Predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN potpisali su 22. jula paket od dva dokumenta u Istanbulu.

Prema prvom, UN su preuzele obavezu za uklanjanje svih zabrana izvoza ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda za svjetsko tržište, dok se drugim dokumentom definiše tok izvoza ukrajinskih žitarica iz luka u Crnom moru. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()