Rekordni rezultati poslovanja m:tel-a u 2023. godini

Prodaja antenskih stubova Telekoma Srbija strateška dobit za sve

Autor: PR tekst
28.12.2023. 16:05
  • Podijeli:
Mtel poslovna zgrada-658d8ea9b0fd3.webp Foto: m:tel

Telekom Srbija grupa završava proces prodaje antenskih stubova britanskom fondu Aktis GP, iza kojeg stoje Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Iako je konkurencija pokušala da ovaj proces isprati dezinformacijama, istina je da je to praksa koju su preduzeli svi veliki telekom operateri poput Dojče Telekoma, Telefonike, Vodafona i drugih, kako bi transformisali svoje poslovanje a održavanje građevinske infrastrukture povjerili kompanija kojima je to osnovna djelatnost.

Procesom prodaje obuhvaćeni su isključivo antenski stubovi, a ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice i druga telekomunikaciona oprema koja je srce svakog telekom operatera.

Kompanija m:tel ostaje jedini zakupac antenskih stubova i jedini vlasnik telekomunikacione opreme čime su tržište Republike Srpske i bezbjednost podataka zaštićeni, kao i korisnici i institucije koje su m:tel-u ukazale povjerenje. „U svakom segmentu svog poslovanja, m:tel se pokazao kao zaštitnik imovine Republike Srpske i kompanija domaćinskog poslovanja. Tako ni u ovom slučaju nećemo dozvoliti da zlonamernim i netačnim informacijama oni koje naši građani neće u svom dvorištu utiču na našu reputaciju“, naglasila je generalna direktorka kompanije Jelena Trivan.

Kompanija m:tel će 2023. godinu, na osnovu dosadašnjih pokazatelja, završiti sa rekordnom dobiti, značajno većom od projektovane. Očekuje se da će neto dobit za ovu godinu nadmašiti i 2022. kada je ostvarena neto dobit u visini od 82,3 miliona konvertibilnih maraka, dok će očekivana EBIDA marža za ovu godinu iznositi preko 50%, što je značajno iznad prosjeka za telekomunikacionu industriju.

Pozitivni rezultati kompanije m:tel biće vidljivi i na svim značajnim finansijskim pokazateljima profitabilnosti u 2023. godini, gdje se očekuje rast u odnosu na sve prethodne godine, čime se ostvaruju veći povrati na kapital i sredstva. Svakako najveću korist od ovih rezultata će imati akcionari, i to kroz rast zarade po akciji, gdje je prinos i do sada bio daleko veći od prinosa ostvarivanih u slične oblike investiranja.

S obzirom da su i polugodišnji finansijski rezultati m:tel postavili iznad drugih telekom operatera u okruženju, očekuje se i da će krajnji rezultat 2023. godine uveliko nadmašiti konkurenciju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()