Zemlje Kvinte osudile akcije kosovske policije

Ranije danas kosovska policija upala je i zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gdje su se okupili građani u pokušaju da spriječe njihove ulaske

26.05.2023. 22:03
  • Podijeli:
Protest Srba_Zvečan_Kosovska policija_gradonačelnici_Foto Reuters (5)-6470d841f26d8.webp Foto: Reuters

 SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo osudile su danas odluku kosovske policije da prisilno obezbjedi pristup opštinskim zgradama na sjeveru Kosova*.

Zemlje Kvinte su u zajedničkom saopštenju osudile napad na Euleks u Zvečanu.

''Osuđujemo odluku Kosova da prisilno pristupi opštinskim zgradama na severu Kosova uprkos našem pozivu na uzdržanost. Pozivamo kosovske vlasti da se odmaһ povuku i deeskaliraju i da blisko sarađuju sa EULEKS-om i KFOR-om. Osuđujemo napade na Euleks u Zvečanu. Zabrinuti smo odlukom Srbije da podigne stepen pripravnosti svojiһ oružaniһ snaga na granici sa Kosovom i pozivamo sve strane na maksimalnu uzdržanost, i da izbegavaju zapaljivu retoriku'', navodi se u tekstu saopštenja.

Ranije danas, Albanijan post je prenio da su je vlada privremenih prištinskih institucija nekoliko sati prije nego što su se oglasile sirene za uzbunu u četiri opštine na sjeveru KiM obavestila zemlje Kvinte o namjeri da uz pomoć policije upadne u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku, ali da od njih nije dobila saglasnost za tu akciju.

Uprkos tome, prištinske vlasti bile su odlučne da nastave sa planom.

Portparol Evropske komisije Peter Stano je ranije danas izjavio da Evropska unija najoštrije osuđuje današnje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na sjeveru KiM i poručio da svi moraju da preduzmu akcije kako bi odmah deeskalirali situaciju.

Šefica UNMIK-a Karolina Zijade zatražila je da se hitno preduzmu koraci da se smanje tenzije na sjeveru KiM.

Akcije kosovske policije osudili su danas ambasadori SAD i Nemačke u Prištini Džefri Hovenijer i Jorn Rode, kao i američki senator Kris Marfi.

Premijer Albanije Edi Rama takođe je kritikovao akcije kosovske policije na sjeveru KiM, nazvavši ih ''opasnim i nepotrebnim''.

Ranije danas kosovska policija upala je i zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gdje su se okupili građani u pokušaju da spriječe njihove ulaske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()