Zbog bliskosti s Rusijom: Ništa od francuskih Rafalea za Srbiju

Dassault Aviation trenutno odbija da razgovara o mogućoj prodaji aviona Srbiji

15.04.2024. 13:49
  • Podijeli:
francuski borbeni avion rafal - 8 maj 2013 - profimedia-65f8473d8fbf0.webp Foto: Profimedia

Francuska namjerava da dobije potvrde o političkim dešavanjima u Srbiji prije nego što zaključi prodaju, prenosi AFP.

"Zaključili smo, čini mi se, konkretne dogovore oko kupovine Rafalea. Očekujem potpisivanje ugovora u naredna dva mjeseca, u prisustvu francuskog predsjednika, što je izuzetno važno za našu zemlju", rekao je Aleksandar Vučić.

Dassault Aviation trenutno odbija da razgovara o mogućoj prodaji aviona Srbiji. Operacija, koja bi se vrtjela oko desetak aviona, mogla bi donijeti tri milijarde eura, ali Francuska namjerava dobiti potvrde o političkim dešavanjima u zemlji prije nego što zaključi akviziciju.

Srbija izdvaja 2% svog BDP-a za svoju vojnu potrošnju. Investicije su posljednjih godina u stalnom porastu. Od 2012. do 2023. vojni budžet Srbije se utrostručio i dostigao 1,4 milijarde eura. Više od kombinovanih budžeta ostalih pet balkanskih zemalja. U periodu od 2014. do 2023. godine Srbija je potrošila 2,67 milijardi eura na kupovinu naoružanja – prije svega za nabavku kineskog protivvazdušnog sistema FK-3, ruskih helikoptera Mi-17 i Mi-35, kao i ruskog PVO sistema Pancir.

Kupovina Rafalea je, međutim, složeniji put. Blizina šefa države Srbije njegovom ruskom kolegi Vladimiru Putinu predstavlja problem za Pariz. Iako je Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, nije se uskladila sa zapadnim sankcijama. Krajem marta, srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić posjetio je Moskvu, što je, prema riječima srpske diplomatije, prilika da unaprijedi "tradicionalno prijateljske veze Srbije i Rusije".

Iznad svega, kupovine iz Rusije i Kine nisu prestale od invazije na Ukrajinu 2022. godine. Predsjednik Srbije je u februaru s ponosom predstavio svoje najnovije akvizicije: ruske repelente, sistem protiv dronova, kao i kineske dronove. On je takođe obećao da će do kraja 2024. godine staviti u proizvodnju bespilotni dron proizveden u Srbiji.

„Republika Srbija nabavlja naoružanje i vojnu opremu sa istoka i zapada“, objasnilo je u martu Ministarstvo odbrane Srbije odgovarajući na pitanje AFP-a o nabavkama iz Rusije i Kine, „odabirom onih čije će karakteristike najviše odgovarati unaprijediti sposobnosti srpskih oružanih snaga“.

Francuska je već neko vreme posvećena intenziviranju saradnje u oblasti odbrane sa Srbijom. Bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrane postoji od 2011. godine, a obnovljen je od 2019. godine. Saradnja koja nije po svačijem ukusu.

„Bilo bi smiješno da Pariz s jedne strane pominje slanje trupa u Ukrajinu, a s druge da proda izuzetno sofisticirano oružje jednom od najbližih saveznika Rusije“, kaže Jasmin Mujanović.

Prodaja Rafalea ovom savezniku Moskve "bila bi zabrinjavajuća jer bi omogućila curenje informacija u Kinu i Rusiju", smatra on.

Prema Bijeloj knjizi odbrane Srbije, objavljenoj 2023. godine, "najveći bezbjednosni izazov" za Beograd je sa druge strane granice sa Kosovom. Među traženim uslovima, francuski predsjednik je naveo i potrebu ublažavanja tenzija u odnosima sa Kosovom.

Međutim, ako dođe do prodaje Rafala, mogli biste vidjeti kako se francuski borbeni avioni koriste za zastrašivanje Kosova.

Avion, koji je ušao u upotrebu 2004. godine i koji bi trebao da leti do 2060-ih, predstavlja izvozni vrh francuske odbrambene industrije. Sedam zemalja ima Rafales ili su sklopile komercijalne ugovore za njihovu kupovinu: Egipat, Katar, Indija, Grčka, Indonezija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Hrvatska.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()