Zabranjene posjete u bolnici: Korona ponovo "divlja"

Nova varijanta virusa brže se prenosi, ali i lakše preboli

17.09.2023. 11:01
  • Podijeli:
bolnica_pixabay-63a410d2dd235.webp Foto: Pixabay

 Institut za onkologiju i radiologiju Srbije ponovo je zabranio posjete bolesnicima u toj ustanovi zbog porasta broja oboljelih od virusa korona u Srbiji, budući da je protekle sedmice od testiranih 7.000 građana - 1.500 bilo zaraženo.

Ljekar Snežana Jovanović iz laboratorije "Vatreno oko" u Beogradu rekla je da je od ukupnog broja testiranih oko 20 odsto pozitivnih uzoraka, te napomenula da u okolnim zemljama cirkuliše podvarijanta koja je nazvana "eris", a koja se lakše i brže prenosi.

"Zabilježena je u više od 57 zemalja i kod nas, tako da očekujemo i neznatno povećanje, ne samo broja testiranih, nego i broja pozitivnih. Vjerovatno cirkuliše i podvarijanta `pirola`, ali nije još detektovana", rekla je Jovanovićeva za RTS.

Ona je navela da će se Radna grupa za kovid 19 sastati u toku naredne sedmice, napominjući da razloga za zabrinutost onako kao što je nekada bilo - sigurno nema, budući da je mnogo ljudi preležalo kovid, a veliki broj je i vakcinisan.

"Nadam se da će uskoro doći nove buster vakcine, koje će poboljšati zaštitu čak i od ovih novih sojeva", rekla je Jovanovićeva.

Prema njenim riječima, simptomi zaraze virusom korona su povišena temperatura koja može i ne mora da se javi, kijanje, bol u grlu, malaksalost, glavobolja, a pojedini pacijenti imaju dijareju i osip po koži.

Posjete su zabranjene od petka, 15. septembra, a propisano je i obavezno nošenje maski, kao i pi-si-ar test za one koji se primaju na bolničko liječenje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()