Vučić: Vjerujem da će NATO zaštiti Srbe

Predsjednik Srbije je izrazio uvjerenje da NATO ne želi da srpski narod bude protjeran sa vjekovnih ognjišta na Kosovu i Metohiji

19.07.2023. 22:46
  • Podijeli:
Aleksadar VUčić_Jens Stoltenberg_Foto PrtScr Tanjug-64b81db3b096e.webp Foto: Prtintscreen / Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da vjeruje da će molba generalnom sekretaru NATO-a da pripadnici Kfora osiguraju bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji biti uvažena i da će tome biti posvećena veća pažnja.

Vučić je poslije razgovora sa Stoltenbergom u Briselu rekao da je zatražio da Kfor i NATO sprovedu svoju ulogu u skladu sa Poveljom UN i Rezolucije 1244 zbog smirivanja tenzija, ali da ne vjeruje da je Priština za to.

On je istakao da je zajednički imenitelj njegovih večerašnjih sastanaka sa Stoltenbergom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom želja da što prije dođe do deeskalacije, ali da to neće biti lako jer predstavnik Albanaca na sastanku u Briselu nije želio ni na koji način da popusti.

"Rekao sam im da nije problem da tražite nešto od nas. Mi ćemo uvek gledati da nešto učinimo, ali morate da nam kažete kako ćemo sprečiti Prištinu da sprovodi politiku Envera Hodže i ujedinjenje u veliku Albaniju, što je njihova konačna politika. Naravno da sam zabrinut", naveo je Vučić.

On je istakao da je Stoltenberg imao primjebe na račun srpske strane.

"Stoltenbergu smo u pisanoj formi dostavili sve što je učinjeno protiv Srba na Kosovu i Metohiji od dolaska Kurtija na vlast. Naveli smo koliko je Srba ranjeno, koliko je protivpravno uhapšeno, a pokazali smo i video-snimke koji pokazuju da uhapšeni Srbi nisu krivi ni za šta", naglasio je Vučić.

Komentarišući Kurtijevu poruku da je prištinska policija sljedbenik takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, Vučić je ocijenio da ta izjava nije problematična samo zbog toga što najavljuje progon i ubijanje Srba, već i zato što je protivpravna.

"To u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244 ne može da postoji. Stolteberg kaže da su i on i NATO protiv toga, ali šta mi imamo od toga. Imamo moderno naoružanje koje dobijaju", rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija učiniti sve da odbrani mir i da narod na Kosovu i Metohiji ne treba da strepi jer rukovodstvo Srbije i sve ključne službe pažljivo prate šta radi Priština i preduzimaju mjere da spriječe moguća iznenađenja.

Vučić je izrazio uvjerenje da NATO ne želi da srpski narod bude protjeran sa vjekovnih ognjišta na Kosovu i Metohiji, dodajući da je Kfor jedina institucija koja kako-tako radi na očuvanju mira.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()