Vučić: Smijali su mi se, ali ćemo imati leteće taksije 2027. godine u Beogradu

Podsjetio je i da je Srbija kupila pet vozova od Kine i još devet za lokalne pruge, ali da je namera – da se vozovi proizvode u Srbiji

08.05.2024. 17:20
  • Podijeli:
vucicc-663b5de7c86ef.webp Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije sastanka sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom da su mu se u Srbiji smijali kada je govorio o letećim taksijima, ali je dodao da Srbija razgovara sa kineskom kompanijom oko letećeg taksija i da misli da ga uspostavi 2027. godine, kada se održava EXPO u Beogradu.

"Mislim da ne treba još ime firme da govorimo, ali jedna je od najpoznatijih u svijetu, tako da nije to teško saznati. Razgovarali smo i sa proizvođačem električnih automobila iz Narodne Republike Kine, takođe smo zainteresovani za njihov dolazak u našu zemlju", rekao je Vučić.

Podsjetio je i da je Srbija kupila pet vozova od Kine i još devet za lokalne pruge, ali da je namera – da se vozovi proizvode u Srbiji.

"Ja sam zamolio predsjednika Sija da stručnjaci iz Narodne Republike Kine na najbolji način razmotre tu mogućnost. Zamolio sam, to je samo moja molba i nije me sramota, i ne krijem ništa. Zamolio sam predsjednika Sija da sagledaju, pošto mi imamo veliku tradiciju u konstrukciji i u industriji vozova, a danas su kineski vozovi izuzetno potrebni na evropskom tržištu, jer ni ove najveće evropske kompanije od Siemensa do Štadlera ne mogu da proizvedu toliko vozova…Svi hoće vozove. Mi smo kupili pet brzih vozova od Narodne Republike Kine i još devet za ove lokalne pruge. I kupovaćemo još, ali želimo da proizvodimo ovdje i da cijela Evropa može da kupuje", dodao je Vučić.

On se zahvalio Siju i na donaciji od 26 miliona eura kao podršku za dalji razvoj Srbije.

"U svim oblastima društvenog života vidimo mogućnosti za napredak. Od kulture i sporta do finansija, možemo mnogo da uradimo. Sve što smo sanjali oko pruge Beograd – Budimpešta završićemo do kraja godine uz pomoć kineske kompanije. Mađari su nas uverili da će do 2026. završiti svoj dio", rekao je Vučić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()