Vučić pojasnio šta je novo u usaglašenoj rezoluciji o Srebrenici

Vučić je rekao da su se rezoluciji kao kosponzori pridružili Estonija, Poljska, Luksemburg, Hrvatska i Bugarska

02.05.2024. 22:35
  • Podijeli:
Tan2024-04-2918130809_1 aleksandar vučić foto sava radovanović-66322b2ab76e3.webp Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da u predloženoj usaglašenoj rezoluciji o Srebrenici nema nikakvih suštinskih izmjena, da su prihvaćena tri britanska amandmana koja su, kako kaže, “za malu notu pojačali” rezoluciju i dodao da očekuje da se glasanje o njoj održi 15. ili 16. maja.

Gostujući na RTS-u, Vučić je rekao da su se rezoluciji kao kosponzori pridružili Estonija, Poljska, Luksemburg, Hrvatska i Bugarska.

"Prihvaćen je Peruov amandman da se kaže “međunarodni sudovi”, a ne samo Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, već da se računa i Međunarodni krivični Sud u Hagu", napomenuo je predsjednik Srbije.

Dodaje da je jednoglasno odbijen prijedlog Irana da se u rezoluciji spomene i genocid u Gazi i da su, iz njemu nepoznatog razloga, odbili predložene izmjene australijske delegacije.

"Celu ovu priču su uradili kako bi rekli da su obavili sveobuhvatne konsultacije. Da budemo sasvim precizni. Oni nikakve konsultacije nisu obavili, oni su obavili u krugu svojih kosponzor prijatelja, ni sa kim drugim to nisu obavili. Mi smo uputili pismo i Nemcima i Ruandi sa našim primedbama, molbama i zahtevima. Nikakav odgovor nismo dobili", objasnio je Vučić i ocijenio da oni koji su pisali rezoluciju ne žele dijalog i ne žele da razgovaraju sa onima koji drugačije misle.  

Njihov je plan, kako je rekao, da se o rezoluciji glasa između 13. i 17. maja, najvjerovatnije 15. i 16. i da se poklopi sa glasanjem o prijemu Prištine u Savjet Evrope.

"Srbija se nije obrukala. U jednoj odvratnoj atmosferi koju su kreirali i u regionu i u Evropi i svetu, protiv Srbije i srpskog naroda, mi nijednog sekunda nismo negirali užasne zločine koji su se dogodili u Srebrenici. Znate, kada imate odbrambene mehanizme, kada ste tako napadnuti, tada imate pravo i da se branite na drugačiji način. Mi to nismo učinili nijednog sekunda. Uvek smo pokazali pijetet prema žrtvama, poštovanje prema žrtvama", rekao je Vučić i istakao da se Srbija držala dostojanstveno, ponosito, časno i odgovorno.

Kaže da je upoznao veliki dio svijeta sa onim što se zbiva i da je ponosan na rad ogromnog broja ljudi.

Poručio je da „ćemo nastaviti da se borimo“ sa, kako je rekao, “jasnom činjenicom da znamo da će ishod biti nepovoljan po nas”.

"Ali nisam siguran da oni koji su osmislili tu rezoluciju da će se mnogo tome radovati kada budu videli kako je raspoloženje ljudi i kako je raspoloženje zemalja. Nastavićemo našu borbu. Naš je posao i naša obaveza da se borimo za našu zemlju", naglasio je Vučić.

Kaže da će nastaviti da razgovara sa inostranim partnerima o rezoluciji o Srebrenici.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()