Vučić nakon sastanka s Jinpingom: Beskrajno sam zahvalan na podršci

Kineski čelnik boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji

08.05.2024. 11:57
  • Podijeli:
vucic xi reuters-663b4c9a4f817.webp Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uz najviše državne počasti ispred Palate Srbije dočekao je kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji.

Nakon dočeka dva predsjednika su se obratili javnosti. Aleksandar Vučić se još jednom zahvalio svom kolegi iz Kine.

"Poštovani predsjedniče, prijatelji iz Kine, beskrajno Vam hvala na posjeti. Hvala Vam na ovom razgovoru, mnogo toga smo naučili. Predsjednik Xi je nedvosmisleno rekao da Srbija ima podršku Narodne Republike Kine, a i Kina ima svaku vrstu podrške Srbije.

Mi smo rekli da Kina u smislu poštovanja međunarodnog prava, Povelje UN ima našu podršku. Zahvalan sam Xiju što je saslušao naše molbe i što je na svaku odgovorio", rekao je Vučić.

"Dobili smo uvjeravanja da će Kina svojim iskustvom i znanjem podržati EXPO 2027, koji je izuzetna prilika za razvoj Srbije. Govorili smo o investicijama, turizmu... Nikada ovako dubinsku analizu dešavanja u svijetu nismo mogli da dobijemo kao što smo dobili od predsjednika Xija. Veoma sam srećan i zahvalan na podršci koju nam predsjednik pruža," rekao je Vučić.

"Hvala Vam na prilici da naučimo mnogo toga, i na poštovanju prema jednoj maloj zemlji kao što je Srbija. Mi ćemo znati to da cijenimo. Dobrodošli i mnogo vam hvala na posjeti" zaključio je on.

Predsjednik Kine se zahvalio na dobrodošlici.

"Duboko sam impresioniran sastankom i okupljanjem sa srpskim narodom, osjetio sma snažno prijateljstvo srpskog naroda sa kineskim. To me je učinilo još uvjerenijim u naše prijateljstvo."

"Srbija se pridržava međunarodne pravde i fer pristupa i zaslužuje međunarodno poštovanje," dodao je on.

"Tokom godina, na brojnim sastancima koje smo imali predsjednik i ja, mi smo govorili o stavima od strateškog značaja za našu saradnju i partnerstvo. Naši odnosi su se proširili i po obimu. Postali su pravi primjer odnosa Kine i neke evropske zemlje. Spremni smo da radimo sa Srbijom, da nastavimo sa duhom našeh čeličnog prijateljstva.

Tokom ove posjete potpisaćemo mnoge sporazume koji će biti jedno novo uporište naših odnosa, jedno novo poglavlje odnosa dvije zemlje," rekao je Xi.

"Srbija je postala prvi strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi," naglasio je on.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()