Vučić i Si potpisali Zajedničku izjavu, razmijenjeno 28 dokumenata o saradnji

Kineski predsjednik u dvodnevnoj posjeti Srbiji

08.05.2024. 13:19
  • Podijeli:
vučić i si-663b5dad008e0.webp Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu dvije zemlje o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri i na ceremoniji je razmijenjeno 28 dokumenata o saradnji.


U Palati Srbija, u prisustvu predsjednika Vučića i Sija, Ugovor između Republike Srbije i Narodne Republike Kine o izručenju i Ugovor između Srbije i Kine o sudskoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima razmijenili su ministarka pravde Maja Popović i član Politbiroa CKKP Kine, direktor Kancelarije komisije za spoljne poslove CKKP i ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmijenili su Memorandum o razmijevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine radi uspostavljanja Koordinacionog mehanizma za praćenje implementacije Srednjoročnog akcionog plana o zajedničkoj izgradnji inicijative "Pojas i put" između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Potpredsjednica vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmijenili su  Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zelenog i održivog razvoja između Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Nacionalne Komisije za razvoj i reforme Kine.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmijenili su Memorandum o razumijevanju o jačanju saradnje u oblasti digitalne ekonomije između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Nacionalne uprave za podatke Kine.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar trgovine Vang Ventao razmenili su Protokol za unapređenje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i Vlade  Kine.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministar trgovine Vang Ventao razmijenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva trgovine Kine o saradnji u oblasti elektronske trgovine.

Prvi potpredsjednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i direktor Državne administracije za carinske poslove Ju Đijenhua razmijenili su Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Kine o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović i direktor Državne administracije za carinske poslove Ju Đijenhua razmenili su  Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Generalne uprave carina Narodne Republike Kine o saradnji u sprečavanju i kontroli avijarne influence.

Razmijenili su i Protokol o fitosanitarnim uslovima za izvoz svežih borovnica iz Republike Srbije u Kinu i Protokol o inspekcijskim, karantinskim i sanitarnim zahtjevima za izvoz suvih šljiva iz Srbije u Narodnu Republiku Kinu.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador  Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju o saradnji na ublažavanju siromaštva posredstvom nauke i tehnologije između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Vlade Kine.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i Ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Ministarstva industrije i informacionih tehnologija Kine, kao i Sporazum o radio-televizijskoj i onlajn audio-vizuelnoj saradnji između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije i Nacionalne uprave za radio i televiziju Narodne Republike Kine.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Ming razmijenili su Memorandum o razmevanju u oblasti geologije i rudarstva između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva prirodnih resursa Kine.

Ministar kulture Nikola Selaković i ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma Kine za period 2025-2028. godine i Zajedničko saopštenje Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma Kine o zvaničnom osnivanju Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador  Kine u Beogradu Li Ming razmijenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i Kineske nacionalne svemirske uprave o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i korišćenju svemirskog prostora u mirnodopske svrhe i Memorandum o razmevanju o saradnji u Međunarodnoj lunarnoj istraživačkoj stanici.

Potpredsednica Olimpijskog komiteta Milica Đuričić i Ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Ming razmijenili su Memorandum o razmevanju o sportskoj saradnji između Olimpijskog komiteta Srbije i Olimpijskog komiteta Kine.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i Direktor Nacionalne agencije za međunarodni razvoj i saradnju Luo Džaohui razmenili su Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji o pružanju bespovratne pomoći između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Razmijenili su pisama o izradi studije izvodljivosti za projekat Ministarstva prosvete "Pametno obrazovanje i digitalne škole" između Vlade Srbije i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Kine, kao i Memorandum o razmevanju o saradnji u oblasti razvoja ljudskih resursa između Ministarstva za evropske integracije  Srbije i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Kine.

Generalna direktorka Novinske agencije TANJUG Manja Grčić i direktor Agencije Sinhua Fu Hua razmijenili su Sporazum o razmjeni vijesti i saradnji između Novinske agencije TANJUG i Novinske agencije Sinhua.

Savjetnica za medije predsednika Republike Srbije Suzana Vasiljević i zamjenik šefa Odjeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen  Haisijung razmenili su Memorandum o razumijevanju između Službe za saradnju sa medijima predsjednika Republike Srbije i  Kineske medijske grupe.

Glavni i odgovorni urednik lista Politika Marko Albunović i zamjenik šefa Odjeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmijenili su Memorandum o razumevanju između Politika novine i magazini i Kineske medijske grupe.

Direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević i zamjenik šefa Odeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmijenili su  Sporazum o produbljivanju saradnje između Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije i Kineske medijske grupe.

Ministar kulture Nikola Selaković i zamjenik šefa Odeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmijenili su Pismo o namjerama između Ministarstva kulture Srbije i Kineske medijske grupe.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()