Vojska Srbije uspješno izvela prikaz "Granit 2023"

Prikaz je počeo padobranskim demo skokom padobranaca iz 63. padobranske brigade

22.04.2023. 14:06
  • Podijeli:
Vojska Srbije Batajnica foto TANJUG: JADRANKA ILIĆ-6443cd434b185.webp Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Pripadnici Vojske Srbije uspješno su izveli prikaz borbenih sredstava koje posjeduju Vojska Srbije (VS) i Ministarstvo odbrane (MO) "Granit 2023".

Prikaz je počeo padobranskim demo skokom padobranaca iz 63. padobranske brigade koje su iskakali iz helikoptera H145  sa zastavama Srbije i Vojske Srbije.

Zatim smo vidjeli iskakanje pripadnika 72. brigade za specijalne operacije iz helikoptera Mi8 sa užetom i iz helikoptera Mi17 sa fast roupom i repelinom.

Potom je usljedila demostracija rješavanja talačke situacija, gdje odred vojne policije i Kobre savlađuju teroriste i oslobađaju taoce, a zatim i izvlačenje specijalnih jedinica helikopterima Mi35.

U pripremi za nalet vazduhoplovnog ešalona, avioni Ratnog vazduhplovstva poljetali su u razmaku 10 sekundi.

Prvo su poljetali Supergalebovi G4 koji služe za obuku mladih pilota, zatim Orao J22 opremljen raketama vazduh-zemlja.

Orao J22 je prvi avion domaće proizvodnje koji je letio brže od zvuka, a izvršena je njegova modernizacija, razvijena je nova avionika, nišanski uređaji, interfejsi za postojeće i nove senzore, nos aviona je drugačiji jer nosi termovizijsku kameru.

Zatim su poljetali modernizovani MIG-29 čiju je moderniczaciju izvršio Vojno-tehnički institut i Teleoptik Žiroskop. MIG-29 dobio je novu avioniku, novi nišanski sistem, navigacionim sistem.

Na pisti aerodroma u Batajnici potom je usljedio nalet lovačko-bombardeske avijacije u pomoći pešadiji u kome su učestvovali avioni Orao J22 i G4.

Prikazani su protivazdušni sistemi Kub koji je modernizovan ugradnjom termovizijske kamere, zatim modernizovana Igla, kod koje je znatno skraćeno vrijeme uočavanja ciljeva i omogućeno gađanje noću.

Usljedio je zajednički defile 63. padobranske brigade, 72 brigade za specijalne operecije, pripadnici Kobri, Vojne policije i to je jedna od retkih prilika kada su sve specijalne jedinice VS bile na jednom mjestu.

Prikaz je završen naletom vazduplovnog ešalona, u kojem su učestvovala dva odjeljenja lovačko-presretačkog aviona MIG-29, dva odeljenja aviona Orao J22, Supergaleb G4 koji služe za obuku mladih pilota, zatim avioni Utva75 domaće proizvodnje.

Zatim je usljedio nalet borbenih helikoptera Mi8 koje je srednji transportni helikopter, H145 koje je laki višenamjenski transportni helikopter, Mi35  namenjen uništavanju protivoklopne tehnike, a nalet je završen naletom dva MIG-29.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()