Vlada Crne Gore bez stava o kosponzorstvu Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Desetine nevladinih organizacija (NVO) i javnih ličnosti zatražile su od Vlade 16. aprila da bude kosponzor rezolucije, što podržava i najveći dio opozicije u crnogorskom parlamentu

21.04.2024. 16:40
  • Podijeli:
crna-gora-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Vlada Crne Gore još nije donijela odluku o kosponzorstvu Rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Desetine nevladinih organizacija (NVO) i javnih ličnosti zatražile su od Vlade 16. aprila da bude kosponzor rezolucije, što podržava i najveći dio opozicije u crnogorskom parlamentu.

Vlada je u međuvremenu održala sjednicu 18. aprila, ali inicijativu NVO nije stavila na dnevni red.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je idućeg dana potvrdila u parlamentu da se izvršna vlast još nije odredila o tom pitanju.

Inicijativu su, između ostalih, podržali bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović i član Sudskog savjeta Miodrag Iličković.

Inicijativu NVO je u međuvremenu podržala trećina poslanika Skupštine Crne Gore – opozicione Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Bošnjačka stranka.

Iz DPS-a su poručili da "jasno iznošenje stava o genocidu nije pitanje političke dužnosti".

Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()