Varali na subvencijama, šteta skoro pola miliona eura

Terete se za krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporaba povjerenja u privrednom poslovanju

02.06.2023. 16:15
  • Podijeli:
euri_ilustracija_PIXABAY-1666950318192.webp Foto: Pixabay

Zbog sumnje da su subvencijskom prevarom i drugim kriivčnim djelima pričinili štetu od skoro 500 hiljada eura, osječko-baranjska policija krivično će prijaviti trojicu muškaraca od 55, 45 i 41 godinu te osumnjičenu 43-godišnjakinju, piše Index.hr.

Policija je opisala kako je došlo do prevare

Policija sumnja da je tokom 2015. i 2016. 41-godišnjak, kao odgovorna osoba jedne od uključenih kompanija, ispostavio tri neistinita računa za neobavljene radove krčenja i obrade zemljišta 45-godišnjaku, koji je vlasnik poljoprivrednog obrta, u iznosu većem od 290 hiljada eura.

Temeljem takvih računa je 45-godišnjak podnio zahtjev za potporu te mu je nadležna agencija isplatila 70 posto fakturiranog iznosa, oko 200.000 eura nepripadajuće potpore. U cilju prikrivanja nezakonitog raspolaganja dobivenom potporom počinitelji su, smatra policija, počinili više krivičnih djela kojima su oštetili više pravnih osoba, a sebi pribavili protupravnu imovinsku korist.

Ukupna šteta procjenjuje se na više od 490.000 eura
Tokom obavljene kontrole u februaru 2022. u cilju prikrivanja nezakonito dobivene potpore, 43-godišnjakinja kao upraviteljica braniteljske zadruge dostavila je nadležnoj agenciji krivotvorenu narudžbenicu i račun tvrtke.

Ukupna nastala materijalna šteta procjenjuje se se više od 490 hiljada eura, a osumnjičenike se tereti za krivična djela kaznena djela subvencijske prijevare, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, ističu u policiji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()