U Španiji vraćaju zaštitne maske, u Hrvatskoj od korone za mjesec dana umrlo skoro 200 ljudi

Koronavirus i dalje predstavlja značajno ozbiljniji problem nego grip od koje je u ovoj sezoni oboljelo 1.650 ljudi, ali niko nije umro

06.01.2024. 11:30
  • Podijeli:
covid_korona_maske_foto_pixabay-1663760341142.webp Foto: Pixabay

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, broj novooboljelih od Kovida-19 u ovoj sezoni sedmično se kreće oko 4.000, a u decembru je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 188 ljudi, odnosno 45 sedmično.

Koronavirus i dalje predstavlja značajno ozbiljniji problem nego grip od koje je u ovoj sezoni oboljelo 1.650 ljudi, ali niko nije umro.

Šef Službe za epidemiologiju Bernard Kaić kaže da je samo u posljednjoj sedmici prije Nove godine broj novooboljelih od Kovida-19 bio nešto manji, oko 2.500.

On kaže da je razlog tome što se tada manje dijagnostikovalo i prijavljivalo jer su bili praznici.

“Zadnjih mjesec dana imamo više od 4.000 novih slučajeva sedmično. U novembru, kada je još funkcionisao portal coronavirus.hr i izvještavao o 300-tinjak novooboljelih sedmično imali smo u stvari od 2.000 do 3.000 prijava sedmično u sistemu prijavljivanja zaraznih bolesti”, kaže Kaić.

U novembru se broj novooboljelih kretao oko 2.000 ili 3.000 sedmično, da bi u decembru povećan na oko 4.000 i više, prenosi portal “Indeks”.

Kaić kaže da su trenutno u Hrvatskoj prisutni svi podtipovi omikrona koji cirkulišu i u Evropi.

U Beogradu epidemija hripavca

U Srbiji je do kraja 2023. godine zabilježeno 909 slučajeva oboljelih od hripavca (veliki kašalj), a zbog povećanog broja oboljelih u Beogradu je prijavljena epidemija.

Iz Institutu za javno zdravlje Srbije Dr. Milan Jovanović Batut ističu kako je epidemija velikog kašlja prijavljena na teritoriju Grada Beograda polovicom decembra 2023. i još traje, jer postoji povećan broj oboljelih na području grada.

Napominju i da je najveći broj oboljelih prijavljen na teritoriju Južnobačkog okruga i u Beogradu, dok je najveća učestalost oboljelih u odnosu na broj stanovnika zabilježena u Južnobačkom i Južnobanatskom okrugu.

Pet regiona u Španiji najavilo povratak zaštitnih maski

Pet španskih regiona najavilo je ponovno uvođenje pravila po kojima je upotreba zaštitnih maski za lice obavezna u zdravstvenim ustanovama nakon porasta broja slučajeva gripa i infekcije koronavirusom tokom praznične sezone.

U regionu Valensije stopa respiratornih infekcija povećana je na 1.501 slučaj na 100.000 stanovnika između 26. decembra i 1. januara, što je drugi najveći prijavljeni broj slučajeva u zemlji za tu sedmicu, poslije Kastilje-La Manče.

Zdravstveni radnici i ustanove u Valensiji traže od lica sa simptomima, kao i od osoblja, i porodica i prijatelja u čekaonicama da nose maske.

Ovo pravilo vjerovatno će se proširiti i na druga područja u kojima se okupljaju ljudi sa ugroženim zdravljem.

Susjedna Katalonija, takođe, je naložila upotrebu maski u zdravstvenim centrima, dok je Aragon na sjeveru izdao isto uputstvo, dodajući da se preporučuje radnicima i građanima u cjelini da koriste maske na javnim mestima, posebno u zatvorenim prostorima.

Mursija na jugoistočnoj obali, takođe, je uvela obavezu nošenja maske, dok je sjeverozapadna Galicija izdala preporuku u tom smislu.

Prema najnovijem epidemiološkom izvještaju španskog Instituta za zdravstvenu zaštitu Univerziteta Karlos Treći, grip, Kovid-19, kao i respiratorna sincicijalna virusna infekcija (RSV) široko kruže u zajednicama, pri čemu je grip najrašireniji, a bebe i starije osobe će najvjerovatnije biti hospitalizovane.

U posljednjoj sedmici decembra, 953 slučaja na 100.000 stanovnika bila su prijavljena u centrima primarne zdravstvene zaštite širom zemlje sa akutnom respiratornom bolešću, u poređenju sa 922 sedam dana ranije, dok su stope hospitalizacije pokazale oštriji rast nego prošle godine.

Špansko udruženje ljekara opšte prakse pozvalo je na obavezno nošenje maski u zdravstvenim centrima širom zemlje. Ministarstvo zdravlja je sazvao sastanak regionalnih zdravstvenih vlasti i, prema pisanju lokalnih medija, naredne sedmice će predložiti uvođenje obaveznih pravila širom zemlje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()