U prtljagu nađeni 28.000 evra vrijedni mobilni telefoni

Strani državljanin koji se našao u prekršaju je službenicima rekao da nije znao da su i tranzitni putnici u obavezi da prijave vredniju robu koju nose sa sobom, što ga ne oslobađa odgovornosti

28.02.2024. 14:02
  • Podijeli:
aerodrom nikola tesla shutterstock_167018120-65ad54b0675d3.webp Foto: Shutterstock

Carinski službenici su na aerodromu Nikola Tesla, u saradnji sa policijom, spriječili pokušaj jednog putnika da u prtljagu prokrijumčari mobilne telefone vrijedne preko 28.000 evra, saopštila je danas Uprava carina.

Putnik, koji je 26. februara doputovao letom iz Dubaija, po preuzimanju prtljaga uputio se u zeleni kontrolni prolaz koji je namijenjen onima koji nemaju ništa za prijavljivanje.

Na snimku skenera, međutim, vidjelo se da se u njegovom prtljagu, umjesto ličnih stvari i garderobe, nalazi mnoštvo manjih kutija.

Zbog toga je uslijedio detaljan pregled kojim je potvrđeno da se radi o 34 nova mobilna telefona, prestižnih robnih marki, u originalnim pakovanjima.

Na osnovu računa pronađenih uz robu, vrijednost 20 mobilnih telefona ''iPhone 15 Pro max'',  ''iPhone 15 Plus'', ''iPhone 15'' i ''iPhone 14'', kao i 14 mobilnih telefona ''Samsung Galaxy S23 Ultra'' i ''Samsung Galaxy S24 Ultra'', kao i jednih slušalica ''AirPods Pro 2'', procijenjena je na više od 3,3 miliona dinara.

Strani državljanin koji se našao u prekršaju je službenicima rekao da nije znao da su i tranzitni putnici u obavezi da prijave vredniju robu koju nose sa sobom, što ga ne oslobađa odgovornosti.

"Nezavisno od toga da li putnik u zemlji ostaje ili kroz nju samo prolazi, obavezno na prelazu treba da prijavi sve vrednije stvari koje sa sobom nosi, kao i novac iznad 10.000 evra. Potom će u zavisnosti od toga da li je reč o robi za lične potrebe ili o robi trgovačkog karaktera biti sproveden ili skraćeni postupak na samom prelazu ili će roba biti upućena u redovan carinski postupak", napominje se u saopštenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()