U jednom udžbeniku u Hrvatskoj djecu uče da u BiH žive samo Bošnjaci

Sporni udžbenik "Nina i Tino", čiji je izdavač "Profil Klet" i u kome se navodi da u BiH žive samo Bošnjaci, ali ne i Srbi i Hrvati, u upotrebi je od školske 2021/2022. godine

24.01.2023. 18:34
  • Podijeli:
knjiga Pixabay-63c16e98e96c6.webp Foto: Pixabay

U udžbeniku za predmet prirode i društva za četvrti razred, koji koristi 80 osnovnih škola u Hrvatskoj, navodi se da u BiH žive samo Bošnjaci.

Sporni udžbenik "Nina i Tino", čiji je izdavač "Profil Klet" i u kome se navodi da u BiH žive samo Bošnjaci, ali ne i Srbi i Hrvati, u upotrebi je od školske 2021/2022. godine.

Slučaj je otkriven kada se "Večernjem listu" javio roditelj jednog učenika zagrebačke škole kome je učiteljica postavila pitanje koji narodi žive u BiH.

On je odgovorio ispravno - Bošnjaci, Hrvati i Srbi budući da su mu roditelji porijeklom iz BiH, ali ga je učiteljica ispravila da je tačan odgovor onako kako piše u udžbeniku - da u BiH žive samo Bošnjaci.

Roditelj tog učenika kaže da su reagovali i drugi roditelji i dodaje da je žalosno da tako uče djeca u Hrvatskoj.

"Razočaran sam tom, slobodno mogu reći, provokacijom. Čak i površni poznavaoci prilika znaju da u BiH žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci, a ne samo Bošnjaci", rekao je on za "Večernji list" izdanje za BiH, dodajući da ni u jednom udžbeniku za osnovne ili srednje škole koji se koriste u BiH nema navođenja takvih netačnih podataka.

Sporni udžbenik ima dozvolu hrvatskog Ministarstva obrazovanja i kao takvog ga biraju učitelji u školama.

Zakonom je predviđeno da stručni tim Ministarstva, ukoliko to ne primijete autor ili lektori izdavača, mora da uoči netačnosti, tehničke nedostatke ili neprovjerene činjenice. U tom slučaju udžbenik se vraća na doradu, a ako se greške ne isprave, udžbenik ne smije ući u upotrebu, navodi "Večernji list".

"Ministarstvo obrazovanja tražiće hitno izjašnjavanje izdavača `Profil Klet` o tom tekstu i otklanjanje propusta. Ovaj udžbenik odobren je za korištenje u školi nakon što je tročlani stručni tim sproveo postupak utvrđivanja usklađenosti udžbenika sa predmetnim planom i programom i međupredmetnim temama te Pravilnikom o udžbeničkom standardu i ocijenilo udžbenik prihvatljivim", navode iz tog ministarstva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()