Sve ukazuje na masovno trovanje: Više od 800 divljih ptica uginulo na sjeveru Srbije

Među njima je bilo 434 gačca, zaštićenih lovostajem, i 373 čavke koja je zakonom zaštićena vrsta

04.03.2024. 22:39
  • Podijeli:
ptice_Srbija_foto_STEFAN PREKAJSKI_PTICESRBIJE.RS-65e604eb788d5.webp Foto: STEFAN PREKAJSKI/PTICESRBIJE.RS

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopćilo je da je pronašlo više od 800 mrtvih ptica na oranicama vojvođanskog sela Nakovo kod Kikinde na sjeveroistoku zemlje.

Kako se navodi u saopćenju koje potpisuju DZPPS i organizacija Bird Life International, a prenosi slobodnaevropa.org, među njima je bilo 434 gačca, zaštićenih lovostajem, i 373 čavke koja je zakonom zaštićena vrsta.

"Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao usled trovanja u ovom dijelu Evrope", navodi se u saopćenju DZPPS-a.

Dodaje se da su gačci i čavke "doslovno padali mrtvi" sa bagremova i žbunova u ataru, te da su ptice nađene na lokalnom putu i kanalu za navodnjavanje.

"Ove ptice hranile su se na plodnim poljima u blizini sela gdje uglavnom traže razne insekte i njihove larve, te sjemena biljaka. Upravo tu su najvjerovatnije pronašle i zatrovan poslednji obrok", navodi se u saopćenju DZPPS.

Ta organizacija za zaštitu ptica objavila je da je na lice mesta izašao veliki broj policajaca, veterinarskih inspektora i radnika komunalnih službi. Navodi se da su uginule životinje zatečene na prostoru od dva kilometra, uglavnom kod noćilišta vrana u koje spadaju gačci i čavke. Dodaje se da su forenzičari snimili i zabeležili mrtve ptice, te da su zakopane u jamu na rubu oranice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()