Stalni izvjestilac za Kosovo: Fon Kramonova istakla da pokušaji Prištine za prekrajanje istorije nisu racionalni

Ona je poručila onima koji pokušavaju da prekrajaju istoriju da neće imati u tome mnogo uspjeha.

14.01.2024. 17:30
  • Podijeli:
viola fon kramon profimedia-0637708438-63fa324a915af.webp Foto: Profimedia

Poslanica Evropskog parlamenta i stalni izvjestilac za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da ne mogu uspjeti pokušaji vlasti u Prištini da srpske pravoslavne objekte proglase katoličkim, jer postoje svi potrebni dokazi o tome šta pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/.

"U NJemačkoj možete reći da su sve protestantske crkve bile katoličke prije nego što je protestantizam postao zvanična religija, jer jesu. Ali, to nije slučaj ovdje i nadam se i pozivam na racionalnost da se ove činjenice ne dovode u pitanje", rekla je Fon Kramonova novinarima nakon što je u društvu NJegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija obišla manastir Gračanicu.

Ona je poručila onima koji pokušavaju da prekrajaju istoriju da neće imati u tome mnogo uspjeha.

Nakon obilaska manstirske crkve u Gračanici stare više od 700 godina, Fon Kramonova je navela da je za nju od izuzetne važnosti da se upozna o kulturoškim razlikama na Kosovu i Metohiji, te da su reprezenti toga manastiri Gračanica i Visoki Dečani, koji su najznačajniji spomenici srpskog kulturnog nasljeđa.

Ona je rekla da joj je velika čast, zadovoljstvo i da joj pričinjava radost to što je danas u manastiru Gračanica, gdje može da vidi istoriju koja je usko povezana sa ljudima koji tu žive, prenosi "Kosovo onlajn".

Fon Kramonova se nakon podošenja izvještaja Evropskom parlamentu, a pred istek mandata, nekoliko dana nalazi u posjeti Kosovu i Metohiji, gdje je sastala i sa predstavnicima prištinskih institucija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()