Srpkinja ukrala artefakte iz palate na Malti: Ona sve negira

Ona je negirala tešku krađu, nezakonito posjedovanje kulturnih artefakata stečenih na ilegalan način i kršenje uslovne kazne zbog sličnih prekršaja

24.04.2024. 22:09
  • Podijeli:
policija, rotacija pixabay-6617abdac5221.webp Foto: Pixabay

Ljubica Živković (52) iz Srbije, arhitekta koja je bila uključena u restauraciju Grand Master's Palace optužena je za krađu tri antikviteta vaze i sata iz historijske zgrade Valete.

Ona je negirala tešku krađu, nezakonito posjedovanje kulturnih artefakata stečenih na ilegalan način i kršenje uslovne kazne zbog sličnih prekršaja.

Arhitekta iz Srbije, kako prenose mediji na Malti, bila je menadžer projekta. Ona se pridružila u posljednjih šest mjeseci projekta, baveći se posljednjim građevinskim radovima.

Srpkinja imala pristup cijeloj palati

Zbog njenog posla, Ljubica je imala pristup cijelom dvorcu, koji je ponovo otvoren za posjetioce u januaru nakon godina obimne restauracije.

Sudu je rečeno da predmeti za koje se tvrdi da ih je ukrala nisu pronađeni. Njihova krađa je prijavljena 5. aprila.

Sud je čuo da optužena, koja je opisana kao arhitekta u sudskim dokumentima, ima problem sa zloupotrebom supstanci i da je bila na uslovnoj kazni zbog sličnih prekršaja.

Kaucija je odbijena nakon prigovora tužilaštva, koje je ukazivalo na krivični dosije optužene i činjenicu da civili, među kojima su i njeni saradnici, koji tek treba da svjedoče.

Ona nije arhitekta

Portparol Kamra tal Peritija rekao je da Živkovićeva nije imala nalog za obavljanje djelatnosti kao arhitekta ili građevinski inženjer i da po zakonu nije ovlaštena da se naziva arhitektom.

Sve tri vaze i sat procijenjeni su na 13.000 eura.

Heritage Malta je prije nešto više od dvije sedmice izdala saopštenje u kojem otkriva nestanak artefakata. Predmeti su nestali iz dvorana unutar palate, koja je ponovo otvorena za javnost ranije ove godine nakon pet godina opsežne restauracije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()