Srbija pod pritiskom: Na korak do ili na korak od parafiranja francusko-njemačkog prijedloga?

Srbija će biti suočena sa političkim i ekonomskim posljedicama, ukoliko ne prihvati evropski plan za dijalog Beograda i Prištine - neće biti investicija i članstva u Evropskoj uniji, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

24.01.2023. 20:23
  • Podijeli:

Iako je plan predočen javnosti "crno na bijelo", prve reakcije u zemlji pokazuju da nas čeka još jedan turbulentan period.

Kada su na jednom tasu vage investicije i evropske integracije, a na drugom Kosovo i Metohija, Stevan Gajić iz Instituta za evropske studije nema dilemu.

Navodi da bi paraf na francusko-njmački plan značio kapitulaciju zemlje, ali i da očekuje snažne reakcije, prvenstveno od crkve. Investicije, kaže nisu ispred nacionalnih interesa.

„Tako da je to apsolutno nepristojna ponuda koja ne smije da se prihvati. To nije samo ponuda nego ultimatum poput onoga iz 1914. ili 1941. godine. Što se evropske perspektive tiče, ona je mrtva barem od 2008. godine, pa mislim da je to jedno plašenje mečke rešetom. Mislim da je to bespredmetno“, smatra Gajić.

Ali je činjenica da međunarodni predstavnici insistiraju na evropskom prijedlogu, kao i da Srbija ne može da spriječi ulazak Kosova* u neke međunarodne institucije, čak ni uz Rusiju i Kinu na svojoj strani - zato prijedlog ne treba odbaciti, objašnjavaju u Forumu za etničke odnose.

„To bi trebalo potpisati. Vi nemate pravo da svoju djecu, sada već unuke i praunuke moje generacije da isključujete time što se inatite i čekate nekog Putina da negdje pobijedi, ili nekog tamo u Kini. To su izgovori“, istakao je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Iako dijalog Beograda i Prištine stagnira, sagovornici ističu da su pritisci međunarodne zajednice jači prema srpskoj, nego prema kosovskoj strani.

Upravo zato se postavlja pitanje: da li će i u kom formatu biti formirana Zajednica srpskih opština?

„Ako pažljivo čitate tekst, prvih šest tačaka se bavi upravo formiranjem ZSO i to je suštinski element da bi se krenulo naprijed. I time se na prvom mjestu i treba pozabaviti, a potom slijedi ono što je navedeno u francusko-njemačkom prijedlogu, koji uživa podršku Evropske unije. U tom dokumentu se ide na šire ideje koje će zahtijevati više vremena“, objašnjava američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil.

A i vrijeme za pregovore tek pred nama. Predsjednik Srbije je najavio konsultacije sa svim poslaničkim grupama, pa prave debate i reakcije tek predstoje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()