Srbija i Bugarska u Nišu otvorili zajednički plinovod, Vučić poručio: Ovo je pobjeda svih nas

Uz podršku Azerbejdžana

10.12.2023. 14:10
  • Podijeli:
gasovod srbija bugarska facebook-6575b01968c9a.webp Foto: Facebook

Predsjednik Bugarske Rumen Radev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su u Nišu zvaničnom otvaranju plinovoda između Bugarske i Srbije.

Interkonekcija između zemalja ima kapacitet od milijardu i 800 miliona kubnih metara godišnje, a preko ovog plinovoda Bugarska će dobiti pristup izvorima prirodnog gasa u srednjoj Evropi. Kao važan učesnik u ovom procesu učestvovao je i Azerbejdžan pa je tako danas u Nišu boravio i prvi čovjek ove države Ilham Alijev.

"Plinovod omogućava snabdijevanje Srbije sa terminala u Grčkoj i Turskoj te pristup Južnom plinskom koridoru. Plinovod će moći da transportuje plin u oba smjera. Ova veza bit će duga oko 170 kilometara od čega su 62 kilometra na bugarskoj teritoriji", pišu bugarske Vesti.

Povodom otvaranja plinovoda oglasio se i predsjednik Bugarske Rumen Radev.

"Znate da je bila zabrana iz Rusije svim zemljama za ovaj plinovod. Dakle jedino rješenje za to je bilo da se uradi sa Azerbejdžanom i Armenijom. Sretni smo što je Srbija našla rješenje", rekao je Radev.

S druge strane, Vučić je rekao kako će se ovim plinovodom omogućiti Srbiji kupovina plina i na slobodnom tržištu.

"Plinovod sa Bugarskom će diverzifikovati izvore snabdijevanja Srbije plinom i ojaačt će nacionalnu sigurnost zemlje. Posebno hvala Azerbejdžanu i predsjedniku Alijevu na posvećenosti i strateškom partnerstvu, koje će Srbija uvijek znati da cijeni. Zahvalan sam i našim EU partnerima na podršci velikim infrastrukturnim projektima od kapitalnog značaja za našu zemlju. Ovo je jedna velika pobjeda svih nas zajedno", rekao je Vučić.

Izgradnja novog plinovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 mjeseci.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdijevanju do 400 miliona kubnih metara plina iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine, pri čemu je ukupna vrijednost plinskog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska 85,5 miliona eura.

Projekat je finansiran dijelom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona eura, kao i 25 miliona eura povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za dio plinovoda koji prolazi kroz Srbiju, piše Telegraf.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()