Slovenija uskoro prestiže Italiju po kupovnoj moći

Nakon realnog rasta BDP-a ove godine od dva posto, MMF Sloveniji u 2025. predviđa jačanje ekonomske aktivnosti od 2,5 posto, a potom oko 2,7 posto od one tamo godine

06.05.2024. 08:12
  • Podijeli:
Slovenija Bled jezero_Pixabay.jpg Foto: Pixabay

Prema procjenama MMF-a Slovenija će do 2029. po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj prestići Italiju.

Nakon realnog rasta BDP-a ove godine od dva posto, MMF Sloveniji u 2025. predviđa jačanje ekonomske aktivnosti od 2,5 posto, a potom oko 2,7 posto od one tamo godine.  

Takva privredna dinamika znatno će nadmašiti onu članica EU na zapadu i jugu Evrope, čime će Slovenija postepeno smanjivati ​​razvojni zaostatak za razvijenijim zemljama Starog kontinenta.

Dok je ove godine slovenački BDP po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, zaustavljen na vrednosti od 53.290 prilagođenih međunarodnih dolara, trebalo bi da do 2029. dostigne 66.680, ako se obistine prognoze MMF-a.

To bi bilo više od očekivane vrijednosti ovog pokazatelja za Italiju, za koju se očekuje porast sa 56.910 standarda kupovne moći ove godine na 64.830 u 2029.

Treba napomenuti da su razvojne razlike unutar Italije velike te da je njen severni dio uglavnom jedno od razvijenijih područja u Evropi, dok je posebno jug zemlje i dalje u stanju lošeg razvoja.

Slovenija bi do 2029. po BDP-u po stanovniku i kupovnoj moći trebalo znatno da se približi Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. U Francuskoj bi se ovaj pokazatelj trebao povećati sa 60.340 tzv. međunarodnih dolara ove godine do 2029, porasti na 70 150 2029. U Ujedinjenom Kraljevstvu, međutim, očekuje se da će porasti s 58.880 na 68.700 međunarodnih dolara.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()