Sjever Kosova*: Očekuje se masovnije okupljanje građana, KFOR postavlja bodljikavu žicu

Traže da se ROSU jedinice povuku sa sjevera

31.05.2023. 09:11
  • Podijeli:
leposavić kfor AP PhotoMarjan Vucetic tanjug-6475d9048e782.webp Foto: AP PhotoMarjan Vucetic Tanjug

Na sjeveru Kosova* noć je protekla mirno, incidenata nije bilo, a za danas se očekuje okupljanje većeg broja građana ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, oko kojih pripadnici Kfora razvlače bodljikavu žicu.

Ispred opštinskih zgrada od jutros su krenula okupljanja, kako je to juče i najavio bivši predsjednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević.

Građani traže da se ROSU jedinice povuku sa sjevera Kosova*, da nelegalni gradonačelnici ne ulaze u opštinske zgrade i da iz pritvora budu pušteni Radoš Petrović i Dušan Obrenović, koji su prije dva dana uhapšeni.

NJima je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova, a prema riječima advokata Dejana Vasića, kosovska policija se tokom privođenja nad njima iživljavala.

Zdravstveno stanje Dragiše Galjka, kojeg su ranili pripadnici ROSU, stabilno je, ali je on i dalje na Odjeljenju intenzivne njege u bolnici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, pod stalnim nadzorom ljekara.

Situacija na sjeveru Kosova* eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je kosovska policija zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Policija je imala namjeru da omogući novoizabranim gradonačelnicima, koje Srbi smatraju nelegitimnim, da preuzmu dužnost, nakon izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila manja od 3,5 odsto.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()