Rezultati nakon 60 posto prebrojanih glasova: HDZ pada, ali je u dijaspori dobio sve mandate

U dijaspori, HDZ je osvojio tri mandata, koliko ih ukupno i ulazi u Sabor po ovom osnovu

17.04.2024. 22:50
  • Podijeli:
presjek_izborti _pixsell-662035f2b750e.webp Foto: Pixsell

Nakon više od 60 posto prebrojanih glasova na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, HDZ je i dalje u vodstvu sa 63 mandata. Za njima je, na drugom mjestu SDP (42 mandata) i Domovinski pokret (12 mandata).

U odnosu na prve zvanične rezultate Državnog izbornog povjerenstva, HDZ je izgubio četiri mandata, a SDP je porastao za jedan mandat. Iako, broj mandata varira iz minute u minutu.

Nakon otprilike 60 posto glasova, Most ima 10 mandata, Možemo devet, IDS-ova koalicija tri, a Fokus i NP Sjever po dva mandata. Najveća razlika u odnosu na prve rezultate DIP-a vidi se kod stranke Možemo, koja je tada imala svega tri mandata.

U dijaspori, HDZ je osvojio tri mandata, koliko ih ukupno i ulazi u Sabor po ovom osnovu.

Mandati se biraju tako što se Hrvatska podijeli na deset izbornih jedinica, a iz svake se bira 14 zastupnika. Tri dolaze od glasača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a osam zastupnika u Sabor biraju pripadnici nacionalnih manjina.

Za sastavljanje Vlade potrebno je imati većinu, tačnije 76 potpisa, a prva konstituirajuća sjednica Sabora treba biti zakazana 20 dana nakon izbora. Do tada će se praviti izborne kombinatorike kako bi se osigurala većina, s obzirom na to da nijedna stranka samostalno nema dovoljan broj glasova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()