Prvi put u historiji Bošnjaci iz Sjeverne Makedonije će imati kandidata za predsjednika države

"Ovo je historijski trenutak za Bošnjake Sjeverne Makedonije ali i za Bošnjake kao narod u cjelini ma gdje bili", kazao je predsjednik Kolašinac

24.02.2024. 15:00
  • Podijeli:
skopje-4733697_1920-1664105260050.webp Foto: Profimedia

Bošnjački demokratski savez (BDS) kao politička stranka Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji odlučila je da na predstojećim predsjedničkim izborima zakazanim za april ove godine kandidira dugogodišnju aktivistkinju za ljudska prava i prava žena, Mersihu Smailović.

Tim povodom u prostorijama stranke u Skoplju danas je održana konferencija za medije na kojoj je predsjednik BDS-a Munir Kolašinac saopćio da ova stranka kandidira Mersihu Smajlović za predsjednicu Sjeverne Makedonije.

"Ovo je historijski trenutak za Bošnjake Sjeverne Makedonije ali i za Bošnjake kao narod u cjelini ma gdje bili", kazao je predsjednik Kolašinac u izjavi za medije.

On je naglasio da BDS godinama proaktivno učestvuje na makedonskoj političkoj sceni i da je dokazao da manjebrojnije etničke zajednice mogu biti pravi generatori društveno-političkih promjena.

"Njenom kandidaturom za predsjednicu zemlje, mi samo dosljedno radimo ono o čemu mnogi samo pričaju, ali u to nalažost ne vjeruju, a to je da pripadnici manjebrojninih zajednica, sem što imaju pravo glasa, odnosno pravo da biraju, imaju i pravo da budu birani podjednako kao i svi ostali građani u ovom našem lijepom multietničkom društvu", naglasio je Košalinac.

"Kandidatura Mersihe Smailović je test demokratske svijesti građana i negovanje civilizacijskih vrijednosti upravo zbog činjenice da je ona dio bošnjačke zajednice, ali je ujedno i poslovna žena, ekspert i dokazana aktivistkinja iz oblasti ljudskih prava", izjavio je Kolašinac.

Biti kandidatkinja za predsjednicu zemlje je velika čast, privilegija ali ujedno i odgovornost, izjavila je Mersiha Smajlović.

"Bošnjaci su uvijek imali dobre i uspješne pojedincе, ali nikada nismo imali kandidata za predsjednika. Sada je za to pravi trenutak. To što sam pripadnica bošnjačke zajednice, ne određuje me u političkom kontekstu i moja borba i program neće biti isključivo u smjeru bošnjačke zajednice, već za sve građane ovog multietničkog i multikonfesionalnog društva. Moj će fokus biti na sve građane zemlje. Smatram da je vrijeme da pravi ljudi budu na pravom mjestu, u pravo vrijeme. Moja ideja je da ova kampanja iznese na površini sve važne probleme građana i da realno i jednostavno odgovorimo na njihova pitanja i ponudimo odgovore na probleme. Danas su političarima usta puna patriotizma, ali za mene je glavni cilj da se svaki jedan građanin osjeti vrijedan naše pažnje, ali i da ostvarimo boljitak na svim poljima življenja. Da mojim izborom za predsjednicu države, zajedno ispišemo historiju ove divine zemlje, jer mi kao građani to i zaslužujemo. Hvala vam i kao što bi mi Bošnjaci rekli, neka nam je hairli i sretno", naglasila je Smailović.

Mersiha Smailović je rođena u Skoplju. Udata je i majka je dvoje djece. Diplomirala je prava na državnom univerzitetu u Skoplju, a trenutno magisrira u oblasti međunarodnog prava na istom univerzitetu.

Bila je uključena aktivno u nekoliko inicijativa o izmjenama zakona i pravilnika u Sjevernoj Makedoniji.

Svojim humanitarnim radom istakla se u vrijeme izbjegličke i migrantske krize kada je sa humanitarnom organizacijom i svojim prijateljima veoma aktivno radila na pružanju humanitarne pomoći ljudima koji su sa Bliskog istoka prolazili Balkansku migrantsku rutu ili simbolično rečeno "Put spasa".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()