Prvi Balkanski forum gramofonskih ploča u Nišu: Vinil se vratio na velika vrata

Raznovrsna žanrovska ponuda može odgovoriti muzičkom ukusu svakog posjetioca

20.05.2023. 16:21
  • Podijeli:
AA-20230520-31189718-31189709-PRVI_BALKANSKI_FORUM_GRAMOFONSKIH_PLOCA_U_NISU_VINIL_SE_VRATIO_NA_VELIKA_VRATA-6468d3313558e.webp Foto: Anadolija

Godinu dana nakon što je svjetska prodaja gramofonskih ploča prvi put poslije tri i po decenije premašila prodaju kompakt-diskova, u Nišu (Srbija) se održava prvi Balkanski forum gramofonskih ploča.

Uz muziku sa vinila, posjetioci razgledaju, kupuju ili razmjenjuju izdanja koja je izložilo dvadesetak kolekcionara i vlasnika prodavnica ploča iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Porast popularnosti ploča prati i sve veći broj događaja koji okupljaju njihove ljubitelje, pa berze i festivali poput današnjeg u Nišu nisu više rijetkost. Gostiju ima iz Podgorice, Beograda, Skoplja, Novog Sada, Kruševca, Jagodine i Kumanova.

„Ovo je prvi Balkanski forum ljudi koji vole gramofonske ploče, sa izlagačima iz Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije. Za pultom se smenjuju di-džejevi i posetioci uživaju. Sa izlagačima se već godinama družimo i sarađujemo“, rekao je Zoran Cekić, organizator ovog foruma i vlasnik prodavnice ploča u Nišu.

Raznovrsna žanrovska ponuda može odgovoriti muzičkom ukusu svakog posjetioca.

Jedan od izlagača je Tošo Filipovski, nezavisni izdavač, vlasnik prodavnice ploča u Skoplju, pisac „Makedonske rok enciklopedije“, „Makedonske diskografije – vinili“, „Makedonskog rok vremeplova“ i biografije „Mizar – okrovenija“.

„Veliki sam kolekcionar vinila, to mi je strast. Sličnih događaja ima svuda po Balkanu, okupljamo se svi koji volimo vinile. Oni se vraćaju, neki bi rekli, u modu, a ja kažem – vraćaju se na velika vrata i na svoje pravo mjesto koje su nekad imali“, istakao je Filipovski.

Posebno je to, dodaje on, što na parčetu vinila muzika ostaje trajno i što time nosi jedan dio istorije. U Niš je došao poslije okupljanja u Podgorici.

„Lijepo je kad se udružimo Srbija, Bosna, Makedonija, Crna Gora, ponekad dođu i iz Hrvatske, a kod nas u Makedoniju često dolaze iz Grčke i Bugarske. Svi mi, ljubitelji vinila sa Balkana, umijemo da se družimo i da posjetiocima ponudimo ono što imamo po jeftinijim cijenama od onih po dućanima“, govorio je Filipovski.

Program na Forumu odvija se cijelog dana, od podneva do 20 sati, uz slobodan ulaz. Za to vrijeme za pultom će se smeniti šestorica di-džejeva koji će muziku puštati upravo sa ploča.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()