Povjerovala u obećanja o zajedničkom životu, ostala bez više od 40.000 eura

Romantične prevare su jedne od najčešćih finansijskih online prevara

16.02.2024. 15:49
  • Podijeli:
Ljubavni par (1)-63db8d7a38dfb.webp Foto: Pixabay

Naivna 68-godišnjakinja s riječkog područja ostala je bez više od 40.000 eura, koje je u više navrata uplaćivala nepoznatoj muškoj osobi, povjerovavši u obećanja o budućem zajedničkom životu i dobivanju velikog novčanog iznosa, izvijestila je u četvrtak PU Primorsko-goranska, prenosi Večernji.

Obmanuta virtualnim obećanjima, 68-godišnjakinja je u protekla tri mjeseca komunicirala s nepoznatom osobom putem društvene mreže i uplaćivala novac na bankovne i poštanske račune te osobe.

Policija upozorava da to nije prvi slučaj u kojem se nepoznate osobe lažno predstavljaju na društvenim mrežama kao pomorci na radu u inozemstvu ili strani bogati vlasnici te nagovaranjem i obmanjivanjem žrtvu materijalno oštete.

Romantične prevare su jedne od najčešćih finansijskih online prevara, u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na društvenim mrežama, internetskim stranicama za upoznavanje ili putem elektroničke pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist.

Počinitelji tzv. romantičnih prevara iskazuju tobožnje snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim računima, ističe policija.

Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga odmah prestanite komunicirati s njom i ne uplaćujte novac, a događaj prijavite policiji, poručuje PU primorsko-goranska.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()