Popis u Crnoj Gori otkrio ono što se zna? Desetine sela bez ijednog stanovnika

Najviše napuštenih sela je na teritoriji Cetinje - u 16 više niko ne živi, a 42 sela imaju od jednog do deset stanovnika

31.01.2024. 22:20
  • Podijeli:
Selo Vrmdža-1669373649635.webp Foto: UNA

U 74 sela u Crnoj Gori više niko ne živi, a 304 sela imaju 10 ili manje stanovnika, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat sa popisa završenog u decembru.

Na prethodnom popisu iz 2011. godine, kako je "Vijestima" saopšteno iz Monstata, bilo je 120 sela sa 10 i manje stanovnika, od čega 43 nisu imala stanovnika koji u njima stalno žive.

Najviše napuštenih sela je na teritoriji Cetinje - u 16 više niko ne živi, a 42 sela imaju od jednog do deset stanovnika.

Na popisu iz 2011. godine na Cetinju su bila 43 sela sa deset ili manje stanovnika, a tada u osam niko nije živio.

Popisivači u selima u kojima niko ne živi popisali su samo napuštene kuće ili one u kojima neko ponekad dođe.

U Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, popisano je 217.441 domaćinstvo i 396.873 stanova, pokazuju preliminarni rezultati popisa stanovništva što znači da je broj stanovnika, u odnosu na posljednji popis, porastao dva odsto, odnosno za 13.000.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()