Plenković počastio Fon der Lajen kafom u Zagrebu: Ceh prvi put plaćen u evrima

Prethodno je hrvatski predsjednik predsjednicu EK dočekao na otvorenoj Bregani

01.01.2023. 15:17
  • Podijeli:
plenković fon der lajen TANJUG FOTO HINA ADMIR BULJUBAŠIĆbs-63b1943f7718a.webp Foto: TANJUG FOTO HINA ADMIR BULJUBAŠIĆbs

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas na granični prelaz Bregana, između Hrvatske i Slovenije, gdje su je dočeli hrvatski premijer Andrej Plenković i slovenačka predsjednica Nataša Pirc Musar, a povod je simbolično obilježavanje članstva Hrvatske u Šengenu.

Hrvatska u ponoć ušla u Šengen

Fon der Lajen je  izrazila zadovoljstvo dolaskom na Breganu i istakla da je ovaj 1. januar, dan novih početaka.

Fon der Lajen je rekla da je Hrvatska, kao najmlađa članica EU postigla da istog dana uđe u šengenski prostor i evrozonu.

Ona je za današnji dan rekla da je "dan za pamćenje, dan radosti i ponosa za hrvatski narod".

"Ovo je slavlje za sve građane Evrope. Prolazimo bez kontrola evropskim granicama, nema više kontrola pasoša, nema više redova", rekla je predsjednica Evropske komisije, prenijeli su hrvatski mediji.

Kafa plaćena evrima u Zagrebu

Nakon boravka na graničnom prelazu Bregana Plenković i Fon der Lajenova su popili su kafu u jednom restoranu u centru Zagreba, koju je domaćin prvi put platio u evrima.

"Ovo je moje prvo plaćanje evrima", kazao je Premijer, prenijeli su hrvatski mediji.

Hrvatska je od danas zvanično članica šengenskog proostora i evrozone.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()