Pitali smo: Odlazi li Đukanović u političku historiju!?

Mladost, ipak, pobjeđuje iskustvo

20.03.2023. 13:40
  • Podijeli:
Milo Đukanović_predsednički izbori_Crna Gora_Foto Reuters-641705a96ad13.webp Foto: Reuters

Sve je izglednije da će Milo Đukanović nakon decenija vladavine u Crnoj Gori 2. aprila otići u “političku historiju”. Analize stručnjaka pokazuju da bi Jakov Milatović iz Pokreta “Evropa sad” mogao biti novi predsjednik Crne Gore.

Slavo Kukić, univerzitetski profesor i sociolog za portal UNA kaže da pomno prati dešavanja u Crnoj Gori i da postoji vrlo visok stupanj mogućnosti da Đukanović ode u historiju.

"Očekivao sam da će u drugi krug ići Đukanović i Andrija Mandić jer njih dvojica su personifikacije dvaju crnogorskih polova. Jedan je crnogorski suverenistički, a drugi prosrpski pol koji je na fonu ‘srpskog sveta’. Nije se to dogodilo, a da jeste, onda bi sav taj crnogorski kontrast svrstavanja došao do izražaja i dao bi jasno do znanja gdje je Crna Gora većinski, je li na strani ‘srpskog sveta’ ili je na strani suverene, evropske Crne Gore", kaže naš sagovornik.

Nije se to dogodilo, nego će u drugi krug sa Đukanovićem, čovjek iz Pokreta "Evropa sada" Jakov Milatović.

"Milatović sa sobom nosi poruku, kako je on i njegov pokret dio crnogorske budućnosti. Osobno bih volio da je to tako, ali njihova prošlost u prethodne dvije godine od augustovskih izbora i od prije tih augustovskih izbora iz 2020. godine, ne sugerira da su oni garancija evropske Crne Gore. Dapače, i on i prvi čovjek Pokreta 'Evopa sada' su bili, zapravo, dio litijaškog pokreta. Obojica su na ovaj ili onaj način učestvovali u cetinskom  gušenju protesta i jedan i drugi  odišu idejom ‘srpskog sveta’.  Međutim, ta manifestacija u nazivu njihove stranke, bojim se da bi mogla, i već jeste, biti klopka za dobar dio crnogorskog društva", kaže Kukić.

S druge strane, dodaje on, oni koji su potvrđeni dio ‘srpskog sveta’ su u izbornoj noći potvrdili da će svoje birače pozvati da glasaju za njega, što bi trebao biti indikator da u Milatovića imaju određenu vrstu povjerenja. 

"Pobijedi li Jakov Milatović, Crna Gora bi mogla biti na pojačanom ispitu", ističe Kukić.

Dodaje da bi ovo moglo uticati na BiH tako što će se pojačati apetiti.

"Ako se tome doda potpora koju će takav projekt dobivati iz Moskve bojim se da će to biti dodatan motiv za ‘prosprske’ političke filozofije da nastave djelovati, jer upornost se nagrađuje", zaključuje Kukić za portal UNA.

Đukanović je osvojio 35,3 posto glasova, Milatović 28,9 posto, a Mandić 19 posto. Slijede kandidat Demokrata Aleksa Bečić sa 11,3 posto, kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović Stanković sa 3,2 posto, kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović koji je osvojio 1,5 posto i nezavisni kandidat Jovan Radulović sa 0,8 posto.

Predsjednik DF-a Andrija Mandić sinoć je poručio da Crna Gora mora krenuti novim putem.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()